Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Anne-Sophie Mutter la Carnegie Hall - dialog al generațiilor

Publicat: miercuri, 12 Noiembrie 2014 , ora 11.25
În calitatea sa de Carnegie Hall's 2014-2015 Perspectives artist violonista Anne-Sophie Mutter se află în prim-planul afișului de concert, dar și al celui cameral în cadrul acestei stagiuni a faimoasei instituții din New York. Cele șase apariții cu programe și ipostaze diferite definesc și câteva dintre coordonatele importante ale activității acestei muziciene în ultimii ani.


11 noiembrie - Recital cameral

După ce a cântat Concertul de Max Bruch sub bagheta lui Simon Rattle în deschiderea stagiunii de la Carnegie Hall pe 1 octombrie - când Anne-Sophie Mutter a fost, pentru prima dată, solistă a Filarmonicii din Berlin în turneul american al acestui colectiv- agenda violonistei anunță două alte evenimente la Carnegie Hall în noiembrie: recitalul din data de 11 - alături de pianistul Lambert Orkis (colaboratorul ei constant, aniversând în decembrie trecut chiar un sfert de veac de existență a acestui duo printr-un amplu turneu dar și prin cele 2 CD-uri editate ca "The Silver Album") și programul din 18 noiembrie ce încununează pe această scenă de mare prestigiu primul turneu american al formației Mutter Virtuosi.


18 noiembrie - Mutter Virtuosi

Cei 14 tineri ce alcătuiesc ansamblul de coarde înființat în 2011 sunt actuali sau foști beneficiari ai burselor oferite de Fundația Anne-Sophie Mutter. În timp artista a apărut adesea în compania multora dintre cei pe care i-a sprijinit prin activitatea fundației sale, facilitându-le astfel ascensiunea carierei, contacte importante și deschideri spre marile podiumuri muzicale ale lumii. Turneul american al formației cuprinde popasuri la Washington, D.C., Chicago, Toronto, Atlanta și Kansas City și înscrie noi repere după traseul european din 2011 și cel asiatic din 2013 iar afișul anunță "Anotimpurile" lui Antonio Vivaldi, Concertul în re minor BWV 1043 de Johann Sebastian Bach dar și - în primă audiție în Statele Unite - Concertul nr.2 pentru vioară de Andre Previn.

"Mutter Virtuosi" vor reveni apoi în Europa pentru o serie de programe în beneficiul unor cauze umanitare - tip de manifestări ce fac parte integrantă din proiectele Fundației inițiate de Anne-Sophie Mutter.


11 februarie - Anne-Sophie Mutter și Christian Măcelaru

Anne-Sophie Mutter Carnegie Hall's 2014-2015 Perspectives anunță pentru 11 februarie 2015 prezența solistică a violonistei în Concertul de Sibelius alături de dirijorul Cristian Măcelaru și Danish National Symphony Orchestra, într-o seară consacrată romantismului prin lucrări ale unor creatori din nordul Europei.

Alte repere în rubrica Orizonturi Clasice din 12 noiembrie, la Perpetuum mobile, între orele 17,05 și 18,55.

Anca Ioana Andriescu