Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Orizonturi clasice cu Anca Ioana Andriescu - 8 octombrie 2014

Publicat: miercuri, 8 Octombrie 2014 , ora 12.01

"Festivalul de toamnă" de la Paris

Ne reîntâlnim sub acest generic în încercarea de a vă atrage atenția asupra unor evenimente sau aspecte de actualitate ale vieții muzicale internationale, focalizând asupra manifestărilor cu profil simfonic - concertant și cameral. Vă mărturisesc că planurile inițiale pentru rubrica acestei săptămâni mi-au fost schimbate din cauza câtorva știri venite foarte recent de la Paris, la care s-au adăugat ecouri din alte "teritorii" ale vieții muzicale.

In perioade de criză economică și viața culturală este afectată în mod evident. Iată că brusc, în programul "Festivalului de toamnă" de la Paris a apărut un spațiu gol la finalul săptămânii trecute prin anularea unuia dintre momentele sale importante - Concertul Orchestrei Filarmonice Radio France având și un generic special "Portret Luigi Nono" (punctând astfel și 9 decenii de la nașterea unuia dintre compozitorii de mare prestigiu ai secolului XX).

Motivul?

GREVA membrilor Orchestrei Filarmonice Radio France

Pe 29 septembrie a fost depus un "preaviz" de grevă de către două foruri sindicale, greva fiind programată pentru data de 3 octombrie 2014, atunci când ansamblul urma să concerteze la Salle Pleyel , în contextul festivalului. Această formă de protest a fost îndreptată împotriva "metodelor brutale folosite de noua conducere a Radio France, conducând la demisia directorului artistic". Acesta - Eric Montalbetti - își anunțase oficial plecarea cu 2 săptămâni înainte pintr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook menționând… "o decizie dificilă". Intenția conducerii Radio France de a unifica echipa care se ocupă de manageriatul artistic al celor 2 mari ansambluri simfonice ale sale (Orchestra Națională a Franței și Orchestra Filarmonică Radio France, cu o departajare destul de clară a activității și profilului lor repertorial) a fost foarte prost primită de artiștii de la Philharmonique, cei de la Nationale neimplicându-se într-o asemenea acțiune.

Programul concertului anulat ar putea fi o ispită pentru speculații: Canti di vita e d'amore , Ponte sul Horishima de Luigi Nono - despre care s-a afirmat că ilustrează în sonoritățile sale "drama distrugerii în masă, tragedia individului torturat, dar și speranța învăluită în incertitudine și nerăbdare" și apoi monumentala Simfonie "Faust" de Franz Liszt.

Dirijorul finlandez Mikko Franck - desemnat ca nou dirijor principal al Orchestrei Filarmonice Radio France din 2015 - a refuzat să semneze contractul pentru următoarele sale 2 concerte la pupitrul colectivului, explicându-și gestul printr-o scrisoare adresată conducerii instituției, nedifuzată însă presei.

Ce va urma ?

Veți auzi, desigur, în curând...