Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață muzicologul Vasile Tomescu

Publicat: sâmbătă, 24 Iulie 2021 , ora 15.57
Muzicologul Vasile Tomescu s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. S-a născut în 1929, în comuna Rădulești, județul Ilfov, studiile muzicale le-a început la vârsta de 13 ani, urmând cursurile Universității Naționale de Muzică din București (pe atunci Conservatorul din București) între anii 1948-1953. În 1970 și-a încheiat studiile doctorale la Universitatea Sorbona din Paris, cu teza „Istoria relațiilor muzicale dintre România și Franța”, profesor fiindu-i Jacques Chailly.
A semnat monografii dedicate unor muzicieni români precum Alfonso Castaldi, Dimitrie Cuclin, Alfred Alessandrescu, Filip Lazăr sau Paul Constantinescu; de asemenea, a fost autorul unor volume precum „Musica Daco-Romana”, „Muzica Românească în istoria culturii universale”, „Muzica Renașterii în spațiul cultural românesc” și „Muzica secolului luminilor în spațiul spiritual românesc”.
De-a lungul anilor i-au fost acordate distincții precum Premiul Academiei Române în 1967 și 1982), cu Pre­miul „Kastner-Boursault” al Académie des Beaux Arts din Paris în 1976, cu Premio Nazionale del Lavoro „La Minerva D'oro” din Roma în 1985, cu Premiul Uniunii Compozitorilor în 1991, sau titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică din București în 1999.