Planeta jazz Înapoi la: Emisiuni

Jazz în Italia: Enrico Rava, Stefano di Battista, Paolo Fresu, Stefano Bollani

Publicat: Sâmbătă, 28 Februarie 2015 , ora 18.00

Enrico Rava

Enrico Rava s-a născut în 1939, la Trieste. Inițial a cântat la trombon, în stilul dixieland, dar după ce l-a descoperit pe Miles Davis s-a decis să abordeze trompeta și jazz-ul modern. În prima parte a carierei, Enrico Rava a colaborat cu o serie de jazzmeni de importanță majoră, cum ar fi Gato Barbieri, Steve Lacy, Carla Bley sau Lee Konitz.

În aceste condiții, nu este de mirare că Enrico Rava a intrat în atenția casei de discuri ECM, unde în anii 70 a realizat o serie de albume foarte interesante. După un periplu pe la alte câteva discuri, din 2004 trompetistul s-a întors la ECM, extinzându-și considerabil portofoliul la renumitul label german.

The Pilgrim and the Stars, apărut în 1975, reprezintă debutul lui Rava la ECM. La imprimare albumului trompetistul a fost asistat de o formulă internațională, alcătuită din americanul John Abercrombie (chitară), suedezul Palle Danielsson (contrabas) și norvegianul Jon Christensen (baterie), ultimii doi cunoscuți și datorită asocierii lor cu Keith Jarrett și Jan Garbarek.

Stefano di Battista

Un alt jazzmen italian cu o cotă foarte ridicată pe scena internațională este saxofonistul Stefano di Battista. Acesta provine din Roma și face parte dintr-o generație mai tânără decât Enrico Rava, fiind născut în 1969. A început să cânte la saxofon de la vârsta de 13 ani, impresionat de celebrul Art Pepper.

Di Battista s-a specializat atât în saxofonul alto, cât și în saxofonul sopran. În perioada timpurie a carierei a lucrat cu pianistul francez Michel Petrucciani, dar și cu americanii Nat Adderley, Jimmy Cobb sau Elvin Jones. A realizat primul disc ca lider în 1996.

Doi ani mai târziu a intrat în atenția Blue Note Records, unde a debutat cu albumul A Prima Vista. Colaborarea cu Blue Note s-a prelungit timp de aproape un deceniu, saxofonistul lansând în total cinci materiale pentru renumita casă de discuri.

Paolo Fresu

Trompetistul Paolo Fresu este originar de fapt din Sardinia, venind pe lume în anul 1961. La începutul anilor 80, Fresu a atras atenția mai experimentatului confrate Enrico Rava, care i-a susținut cu entuziasm primii pași în carieră.

Cel dintâi combo condus de Paolo Fresu era modelat după cvintetul lui Miles Davis din anii 50. Ulterior, evoluția muzicianului sard se va diversifica în mod considerabil. În discografia lui Fresu întâlnim materiale de facturi de foarte diferite, influențate de world music, de avantgardă sau de genul clasic. Lista celor cu care a colaborat este impresionantă, incluzând artiști de pe toate contintele.

Pe albumul Mare Nostrum (2007), trompetistul cântă într-o inedită formulă de trio, cu acordeonistul francez Richard Galliano și pianistul suedez Jan Lundgren. Cei trei abordează un repertoriu variat, ce include compoziții originale și prelucrări după Ravel, Jobim sau Charles Trénet. 

Stefano Bollani

Pianistul Stefano Bollani s-a născut la Milano, în 1972. A studiat la Conservatorul Luigi Cherubini din Florența. Inițial a activat în zona muzicii pop, dar din 1996, același Enrico Rava l-a stimulat să se reorienteze spre jazz.

În 1998, Bollani lansa primul album ca lider. În 2005 și-a făcut debutul la ECM, cu albumul Tati, realizat împreună cu veteranii Paul Motian și Enrico Rava. Au urmat și alte materiale interesante, incluzând și un disc de pian solo sau un duo cu Chick Corea.

Stone in the Water a apărut tot la ECM, în 2009, și a fost imprimat de Bollani ca lider al unei formule de trio în care mai întâlnim doi instrumentiști danezi: Jesper Bodilsen (contrabas) și Morten Lund (baterie). 

Viorel Grecu