Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Philadelphia Orchestra - turneu n Mongolia!

Publicat: vineri, 4 Martie 2016 , ora 16.44

Orchestra Simfonică din Philadelphia, al cărei dirijor în rezidență este compatriotul nostru, Cristian Măcelaru - față în față cu o inedită premieră. Ansamblul, printre primele cinci de gen ale Statelor Unite ale Americii, cu o istorie de peste 100 de ani și nenumărate turnee internaționale, va vizita pentru prima oară Mongolia în iunie 2017. Formația va ateriza pe Aeroportul Internațional Genghis Khan din Ulaanbaatar pentru o serie de concerte la care vor putea asista foarte bine și mongolii nomazi călare. "Sau în automobile Jaguar și Cadillac." - după cum a comentat Bulgaa Altangerel, Ambasadorul Mongoliei la Washington. Aproximativ 30 la sută din populația Mongoliei este nomadă, însă numărul telefoanelor mobile atinge 4 milioane.

 Țara amintită are una dintre cele mai dinamice economii din zona asiatică. Iar oficialii mongoli, inspirați de turneele în China ale Orchestrei Simfonice din Philadelphia (care au presupus concerte obișnuite dar și interacțiuni ale muzicieniilor cu oamenii de pe stradă) vor să repete experiența în propria lor țară. Așa că deja a fost semnată o înțelegere în acest sens între guvernul american și cel al Mongoliei, ce are în vedere întărirea relațiilor diplomatice care au o istorie de peste 3 decenii.

"> Ambasadorul Bulgaa Altangerel a afirmat și el ceea ce oficialii chinezi spuseseră în mod repetat: Mongolia dorește ceea ce este cel mai bun, iar Philadelphia Orchestra se încadrează perfect în peisajul acestui deziderat.
 Turneul va avea loc între 5 și 9 iunie 2017 și va include un concert simfonic tradițional dar o colaborare cu muzicienii locali mongoli. Bagheta dirijorală va fi mânuită de canadianul Yannick Nézet-Séguin, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Philadelphia.

Ștefan Costache