Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

VIDEO. Noul disc al lui Daniel Hope, omagiu adus lui Yehudi Menuhin, prezentat și la Radio România Muzical

Publicat: marți, 9 Februarie 2016 , ora 8.37

Pe 22 aprilie 2016 se împlinesc 100 de ani de la nașterea celebrului violonist Yehudi Menuhin, cel căruia Daniel Hope îi dedică cea mai nouă apariție discografică a sa. Intitulat "My Tribute to Yehudi Menuhin", albumul reprezintă un omagiu emoționant pentru cel care i-a fost mentor și prieten apropiat. "Yehudi Menuhin este motivul pentru care am devenit violonist. Am avut privilegiul să-l cunosc pe Menuhin de timpuriu. Așa cum spunea el însuși, am stat pe genunchii lui atunci când aveam doi ani iar maestrul spunea deseori că este bunicul meu muzical. Acum, la celebrarea a ceea ce ar fi putut fi centenarul său, am prilejul să-l onorez pe acest mare artist într-un mod care cu siguranță că i-ar fi plăcut" a declarat Daniel Hope.

Discul include opusuri pe care Daniel Hope le-a cântat alături de Yehudi Menuhin, Dublul concert în la minor de Antonio Vivaldi, Duo pentru două viori de Bela Bartok, opusuri compuse în mod special pentru Menuhin de autori ca Toru Takemitstu, Hans Werner Henze și Steve Reich, dar și partituri semnate de autori de care Menuhin era atașat, cum sunt Elgar, Ravel și, bineînțeles, Enescu.

Albumul lansat în data de 5 februarie de casa de discuri Deutsche Grammophon îi mai aduce alături de Daniel Hope pe violoniștii Daniel Lozakovitj și Simos Papanas, pianistul Jacques Ammon, soprana Chen Reiss pe Avi Avital la mandolină, dar și pe membrii Orchestrei Germane de Cameră și pe cei ai Orchestrei de Cameră din Basel. Albumul va fi difuzat și la Radio România Muzical, pe 29 februarie, de la ora 19.00, în cadrul emisiunii Music Box realizate de Cristina Comandașu.