Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertul de Anul Nou de la Viena – în direct la Radio România

Publicat: vineri, 30 Decembrie 2022 , ora 11.12

Unul dintre cele mai iubite și așteptate concerte de muzică clasică de pe mapamond - Concertul de Anul Nou, susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, la Sala de Aur a complexului Musikverein din capitala Austriei - poate fi ascultat în direct la trei dintre posturile Radio România (Radio România Muzical, Radio România Actualități și Radio România Cultural) pe 1 ianuarie, de la ora 12.05.

Pentru al 65-lea an consecutiv, Orchestra filarmonicii vieneze susține acest concert tradițional, care poate fi urmărit, la radio sau TV, în peste 100 țări de pe mapamond, eveniment care celebrează spiritul valsului și al Vienei secolului al XIX-lea. În 2023, se împlinesc 150 ani de la data primului concert susținut de Johann Strauss-fiul, compozitorul emblematic al valsului vienez, alături de Orchestra Filarmonicii din Viena.

La pupitrul filarmonicii vieneze se va afla dirijorul Franz Welser Möst, director general muzical al Operei de Stat din Viena între anii 2010-2014, actualmente, directorul muzical al uneia dintre cele mai importante orchestre americane, cea din Cleveland. Dirijorul austriac a mai condus concertele de Anul Nou de la Viena din anii 2011 și 2013; este cunoscut publicului român datorită aparițiilor sale în cadrul Festivalului George Enescu de la București - ultima dată, în 2019.

Franz Welser Möst a ales un program cu o nuanță specială în 2023, predominante fiind valsurile și polcile semnate de membri mai puțin cunoscuți publicului larg din familia Strauss - Eduard Strauss, Josef Strauss, dar și creații semnate de Franz von Suppe și Carl Michael Ziehrer. Evident, nu va lipsi cel mai cunoscut vals semnat de cel mai reprezentativ membru al familiei Strauss, Johann Strauss-fiul: "Frumoasa Dunăre albastră". Pentru polca franceză Heiterer Muth, orchestrei filarmonicii se vor alătura și Corul de băieți și Corul de fete din Viena.

Concertul va fi comentat în direct de Ștefan Costache, realizator Radio România Muzical.

Foto: Dieter Nagel