Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Două seri speciale la Concertele Radio România Muzical

Publicat: vineri, 16 Decembrie 2022 , ora 12.20

Așa cum v-ați obișnuit, postul Radio România Muzical este prezent la evenimentele desfășurate în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru a vă oferi înregistrările lor. În 10 decembrie, Corul de Copii Radio a invitat publicul la Sala Radio la concertul tradițional de Crăciun.

Colindele au răsunat și în 11 decembrie sub cupola Ateneului Român, interpretate de Corul de Cameră Preludiu, ansamblu care a sărbătorit, în această toamnă, cinci decenii de la înființare. O tradiție, încă din 2009, este și concertul "Iarna magică" susținut de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal.

An de an, Corul de Copii Radio oferă publicului în preajma sărbătorilor care vestesc Nașterea Domnului Isus Hristos, un concert de colinde și cîntece de Crăciun din repertoriul național și internațional. Sub bagheta dirijorului Răzvan Rădos, micii artiști au alternat colinde românești cu cântece tradiționale din folclorul internațional. Ca de obicei, la pian s-a aflat Magdalena Faur.

Corul de Copii Radio a avut și invitați: pe organistul Eduard Antal și Grupul Vocal Etehros. De o vreme, dirijorul Răzvan Rădos a venit în întâmpinarea copiilor care vor să cânte înființând atelierul Școala de Cor și a desprins din Corul de Copii Radio - Ansamblul de băieți. În această formulă s-a prezentat Corul de Copii, în 10 decembrie, la Sala Radio.

Colindele au răsunat și în 11 decembrie sub cupola Ateneului Român interpretate de Corul de Cameră Preludiu condus de Andrei Stănculescu. Concertul a fost și un omagiu adus dirijorului Voicu Enăchescu. Personalitate marcantă a artei corale românești, întemeietorul ansamblului în urmă cu cinci decenii, a părăsit această lume în luna noiembrie a acestui an.

Într-o zi de 1 noiembrie 1972, când este sărbătorită ziua Radio România, Corul de Cameră Preludiu susținea primul său concert la Casa de Cultură a Studenților din București. Corul de Cameră Preludiu a parcurs alături de maestrul lor - dirijorul Voicu Enăchescu, un drum ascendent, consolidat cu fiecare concert. Au acumulat un repertoriu cu peste 400 de lucrări de muzică preclasică, clasică, romantică, cântece religioase, muzică românească și creație contemporană, piese din muzica popoarelor și colinde. Ștafeta a fost preluată de Andrei Stănculescu, toamna aceasta conducând artiștii într-un turneu ce a marcat 50 de ani de existență a Corului de Cameră Preludiu.

O tradiție, în preajma sărbătorilor de Crăciun, a devenit și concertul "Iarnă Magică" susținut de Orchestra Română de Tineret Tineret și mentorul lor - dirijorul Cristian Mandeal: "Sunt foarte fericit să pot lucra cu această minunată orchestră! Este una dintre cele mai bune orchestre de tineret din Europa… " - afirmă Cristian Mandeal despre ansamblul care, în 2018 a sărbătorit 10 ani de existență.

Astăzi, Orchestra Română de Tineret este brand al culturii naționale, răsplătită de ovațiile publicului în marile săli de concert ale Europei.

Luni, 19 decembrie 2022 și marți, 20 decembrie 2022, puteți asculta aceste concerte excepționale înregistrate sub sigla Radio România Muzical. (Concertele RRM, ora 19.00)


Jeanine Costache