Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Integrala Simfoniilor de Robert Schumann, un cadou discografic de ziua maestrului Daniel Barenboim

Publicat: vineri, 11 Noiembrie 2022 , ora 16.09

15 noiembrie, o zi specială pentru dirijorul Daniel Barenboim. Implinește 80 de ani, motiv pentru care casa de discuri Deutsche Grammophone i-a oferit un cadou semnificativ - lansarea în această zi a Integralei Simfoniilor de Robert Schumann înregistrate la pupitrul Capelei de Stat din Berlin, ansamblul pe care îl conduce din anul 1992. Daniel Barenboim a anunțat de curând că se retrage o perioadă din viața de concert din cauza unor probleme de sănătate, astfel încât gestul făcut de ilustra casă de discuri are o semnificație specială. Suportul magnetic păstrează amprenta sonoră a unei noi și tulburătoare aventuri muzicale în universul celor patru Simfonii compuse de Robert Schumann, astfel încât prezența maestrului se menține într-o actualitate și o acuitate de nezdruncinat. Ne este greu să percepem lumea muzicală fără modul său de a unifica ceea ce aparent sau evident este în disjuncție. "Muzica poate și trebuie să continue să ajute la eliminarea abisurilor dintre oameni", afirma odată creatorul West-Eastern Divan Orchestra.

Există o versiune a Simfoniilor de Robert Schumann lansată în anul 2003 de Daniel Barenboim și Capela de Stat din Berlin. În anul 2022 el revine asupra aceluiași material cu o nouă generație de instrumentiști, adăugând anii săi de experiență și de excelență muzicală, cu atât mai mult cu cât această excelență este demonstrată în concert. Sunt, de fapt Simfonii interpretate în toamna anului 2021, în concertele stagiunii Capelei de Stat din Berlin, oferindu-ne o imagine asupra individualității și sunetului distinct al acestei orchestre, una dintre cele mai vechi din Europa.

În fiecare zi, începând cu 15 noiembrie este programată la CD review -Arpeggio câte o Simfonie de Robert Schumann, frumos puse în valoare de ansamblul german care își susține pledoaria în nuanțe și frazări de o mare calitate, cu o unică respirație, adesea invocată de maestrul Daniel Barenboim. Ne farmecă fără îndoială susținerea interioară și expresivitatea compartimentului de coarde, performanța suflătorilor, finisajul și anvergura unei viziuni care confirmă profilul unei orchestre ce a beneficiat de lunga și performanta tradiție a școlii muzicale germane, continuată de acest dirijor charistmatic al epocii noastre.

Marina Nedelcu