Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Bicentenarul César Franck...

Publicat: luni, 31 Octombrie 2022 , ora 8.06

Sub acest titlu se desfășoară concertul din 3 noiembrie de la Auditoriumul "Radio France". În 10 decembrie se împlinesc 200 ani de la nașterea lui César Franck. Nu va fi un program integral César Franck, ci vor alterna lucrări ale compozitorului francez cu pagini din creația lui Richard Wagner. Deoarece - spun organizatorii - "contemporanii lui César Franck deplângeau uneori faptul că muzica sa a fost contaminată de wagnerism, care, după 1870, a fost cel puțin la fel de mult o greșeală politică, cât și muzicală. Pentru a auzi ce datorează (sau nu îi datorează) autorul poemului simfonic Rédemption autorului operei Rienzi, acest concert va alterna pagini simfonice ale ambilor compozitori. Armonie, orchestrație, concepție melodică: să vedem ce a putut Wagner să transmită lui Pater seraphicus."

Aceste lucruri vor fi explorate de Orchestra Națională a Franței condusă de Andris Poga. Dirijor principal al Orchestrei Simfonice Stavanger, Andris Poga este invitatul celor mai importante ansambluri din Germania, Franța, Italia, Japonia și Scandinavia. În sezonul 2022 - 2023, dirijorul născut în Letonia pregătește mai multe debuturi la pupitrul Orchestrei Simfonice din Göteborg, Filarmonicilor din Bruxelles și Varșovia, Orchestrei Mozarteum din Salzburg și Orchestrei Konzerthaus din Berlin.

Solistul serii, în lucrarea lui César Franck - "Les Djinns", poem simfonic pentru pian și orchestră - va fi pianistul Adam Laloum. Este unul dintre cei mai importanți pianiști francezi, câștigător în 2009 al prestigiosului concurs "Clara Haskil". Adam Laloum a devenit artist exclusiv Sony Classical în 2018, când și-a lansat primul album solo.

Așadar César Franck și Richard Wagner în direct de la Auditoriumul "Radio France", joi 3 noiembrie 2022, ora 21.00 la Scena europeană.

Jeanine Costache