Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Munchen: premiera Cosi fan tutte de Mozart

Publicat: luni, 24 Octombrie 2022 , ora 12.38

Cosi fan tutte - ultima dintre cele trei operele scrise de Mozart pe libretul lui Lorenzo Da Ponte (prezentată prima dată în ianuarie 1790 la Viena), revine în atenția publicului din capitala Bavariei într-un context special: prima întâlnire cu muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart a dirijorului Vladimir Jurowski în cadrul mandatului său de General Musik Direktor (muzicianul care a preluat din 2021 conducerea Orchestrei Operei din Munchen).

Dacă elogiile criticilor au însoțit prestația lui Vladimir Jurowski în "Wozzeck" de Alban Berg (într-un spectacol care "trăia" deja de 12 ani pe afișul instituției bavareze), fiind remarcată sonoritatea total diferită a ansamblului orchestral sub bagheta sa, este lesne de înțeles interesul cu care este așteptată această premieră mozartiană, în viziunea interpretativă a unui artist cu o carieră atât de bogată, preocupat frecvent de marile partituri modern destinate teatrului liric. Această colaborare cu regizorul australian Benedict Andrews,(cunoscut și prin realizări în domeniul cinematografiei), se concretizează într-o adaptare la zilele noastre a subiectului ilustrat de Lorenzo Da Ponte în libretul conceput initial pentru Salieri și încredințat până la urmă lui Mozart; de la construcția scenei la costumele actuale, de la concepția care integrează și fotografii ale unui artist American (Todd Hido) la imaginarea unui fel de …"flux al dorinței" prin aducerea în décor a unei…saltele care - după cum explică regizorul - navighează ca un simbol prin diferitele momente al desfășurării spectacolului.

Distribuția solistică apelează la nume din generații și din spații culturale diferite, majoritatea în prim planul vieții musicale internaționale. Britanica Louise Alder revine la această partitură mozartiană în rolul Fiordiligi, după ce îl abordase pe cel al Despinei; ea s-a făcut remarcată și în Gilda din Rigoletto dar și în Musetta din La Boeme - pentru a menționa doar două dintre deschiderile sale repertoriale.

Originară din Florida, Avery Amereau - cu studii la Juilliard dar și în Germania - apare și în roluri de mezzosoprană dar și de contralto; la Munchen va alătura rolul Dorabellei altor prezențe mozartiene (de exemplu în Cherubino). Apreciata soprană franceză Sandrine Piau o va întrupa pe Despina - personaj foarte diferit de ipostazele Barocului muzical în care ne-am familiarizat noi cu vocea sa.

Cele trei voci masculine incluse în distribuția solistică a acestei opere vin din spațiul german dar dacă tânărul bariton Konstantin Krimmel (interpretul lui Guilelmo) s-a arătat întâi pasionat de lied, tenorul liric Sebastian Kohlhepp (în rolul Ferrando) a acumulat deja un deceniu în importante stagiuni de opera, acumulând mai multe experiențe mozartiene; debutând în personajul Don Alfonso, mai maturul bas-bariton Christian Gerhaher este un nume cunoscut poate unora dintre dumneavoastră din prezențele sale în lucrări vocal simfonice, transmise și la Radio România Muzical prin intermediul Euroradio.

Așadar miercuri 26 octombrie, de la 20, transmisiunea în direct a premierei Cosi fan tutte de Mozart la Opera de Stat din Munchen, un eveniment sub bagheta lui Vladimir Jurowski.

Anca Ioana Andriescu