Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

S-a stins din viață soprana Mariana Nicolesco

Publicat: vineri, 14 Octombrie 2022 , ora 18.15

O mare pierdere pentru cultura română contemporană: în după-amiaza zilei de 14 octombrie 2022 s-a stins din viață, la vârsta de 73 ani, soprana Mariana Nicolesco, . "Regina del belcanto", "Regina della Scala", "Diva divină" - cum a fost numită de presa internațională, soprana Mariana Nicolesco a fost aclamată pe marile scene de operă ale lumii, a fost distinsă cu medalia UNESCO pentru merite artistice, cu titlul de Artist UNESCO pentru pace și cu acela de Ambasador onorific UNESCO.

Cu studii muzicale la Brașov (vioară) și Cluj (canto), Mariana Nicolesco și-a continuat formarea muzicală la Conservatorul Santa Cecilia din Roma; a debutat în 1972 la Cincinatti, după câștigarea concursului Voci rossiniene de la Milano. Apare pentru prima dată pe scena Teatrului Metropolitan din New-York în 1978, în rolul principal din opera La Traviata, care devine emblematic pentru repertoriul ei. În 1982, debutează și pe scena celebrului teatru Scala din Milano, într-o operă prezentată în premieră absolută, semnată de Luciano Berio; s-a bucurat de un imens succes în toate rolurile dificile pe care le-a abordat ulterior pe această scenă recunoscută pentru exigența și calitatea spectacolelor ei.

A revenit în România după căderea comunismului, în 1991; în 1995, înființează Concursul și Festivalul internațional Hariclea Darclee de la Brăila - mii de tineri cântăreți au beneficiat de îndrumarea binecunoscutei soprane în cadrul acestui eveniment considerat un reper pentru cultura românească contemporană.

O mare voce, o mare personalitate, un om deosebit - Mariana Nicolesco va fi evocată mâine, 15 octombrie, la Radio România Muzical și Radio România Cultural, în pauza transmisiunii directe de la Teatrul Scala din Milano, care începe la ora 20.55. În studio: Luminița Arvunescu, realizator Radio România Muzical și criticul muzical Costin Popa.

Iar sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19.00, Seara de operă de la Radio România Muzical îi este dedicată sopranei Mariana Nicolesco: o ediție specială realizată în noiembrie 2016, când regretata muziciană a apărut în cadrul unei emisiuni live realizate de Luminița Arvunescu, cu ocazia aniversării sopranei născute pe 28 noiembrie 1948.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Trupul neînsuflețit al muzicienei va fi depus la Ateneul Român miercuri, 19 octombrie, între orele 9.00-14.00.