Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Live din Festivalul de la Verbier - pianistul Daniil Trifonov și Cvartetul Ébène

Publicat: luni, 25 Iulie 2022 , ora 21.01

Marile Festivaluri internaționale de muzică clasică se aud vara aceasta în direct la Radio România Muzical. Seria de evenimente continuă în 26 iulie cu un recital din Festivalul de la Verbier - desfășurat anual din 1994 în pitoreasca stațiune montană din Elveția.


Ne așteptăm la o memorabilă interpretare a Cvintetului cu pian în fa minor din creația lui César Franck, oferită de Cvartetul Ébène și pianistul Daniil Trifonov. Programul va fi completat cu lucrări de Joseph Haydn - Cvartetul de coarde op.20 nr.4 și Dmitri Șostakovici - Cvartetul de coarde nr.8.

Lucrarea lui Haydn datează din 1772 și este plină de inventivitate: dezvoltarea din partea 1 aduce prima temă în tonalitatea de bază, de parcă repriza ar fi venit mai repede, partea a 2-a, în formă variațională, se remarcă printr-o debordantă fantezie, partea a 3-a este un menuet alla zingarese, cu interesante accente metrice, iar ultima mișcare, contrapunctică, reprezintă un final jucăuș.

Prin contrast, Cvartetul de coarde nr. 8 al lui Șostakovici, într-o singură mișcare, aduce o atmosferă sumbră, apăsătoare. Scris în doar trei zile, în 1960, în timpul unei vizite la ruinele bombardate ale Dresdei, este dedicat "memoriei victimelor fascismului și războiului" și conține numeroase autocitate.

Iar pasiunea din Cvintetul cu pian al lui Franck, o lucrare în trei părți datată 1879, face ca această muzică să fie extrem de senzuală, probabil datorată îndrăgostirii compozitorului de eleva sa, Augusta Holmès.

Marți, 26 iulie, ora 21.00, live din Festivalul de la Verbier.

Andreea Kiseleff