Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

23-27 mai - săptămâna compozitoarelor Irina Odăgescu-Țuțuianu și Liana Alexandra la "Sunete contemporane"

Publicat: joi, 19 Mai 2022 , ora 14.05

În săptămâna 23-27 mai, emisiunea "Sunete contemporane" vă așteaptă cu 5 ediții prilejuite de două zile de naștere speciale ale calendarului muzical. Veți putea asculta cele mai importante creații scrise de două nume sonore ale componisticii românești feminine - Irina Odăgescu-Țuțuianu și Liana Alexandra.

Edițiile de luni și marți de la ora 23.30 sunt rezervate compozitoarei Irina Odăgescu-Țuțuianu, cea care își aniversează ziua de naștere în data de 23 mai. O personalitate aparte a componisticii românești, Irina Odăgescu-Țuțuianu a absolvit Conservatorul bucureștean în anul 1963, la clasa profesorilor Alfred Mendelsohn și Tiberiu Olah, urmând apoi activ cursurile de specializare de la Darmstadt susținute de marile personalități ale epocii - Xenakis, Ligeti și Stockhausen. A fost una dintre cele mai longevive profesoare ale Universității Naționale de Muzică din București și este membră a unor instituții de artă de prestigiu din România. Irina Odăgescu-Țuțuianu s-a remarcat în special în genul coral și vocal-simfonic, printr-un stil care îmbină într-un mod echilibrat tradiția cu modernitatea. A rămas și astăzi una dintre figurile rare care au menținut un nivel artistic și conceptual ridicat al artei corale atât în vremea comunismului, cât și după anul 1989, manifestându-și forța creatoare și în celelalte genuri importante, iar o esență a acestora o veți putea regăsi în cele două emisiuni pe care i le dedicăm.

Serile de miercuri, joi și vineri sunt rezervate creației regretatei compozitoare Liana Alexandra, care ar fi împlinit în 27 mai 2022 vârsta de 80 de ani. Un reper unic în componistica românească începând cu anii 1970, aceasta a absolvit în anul 1971 Conservatorul din București unde a studiat cu profesori precum Tiberiu Olah, Aurel Stroe și Emilia Comișel, urmând apoi cursuri de specializare la Darmsdat și Weimar în Germania, dar și în Statele Unite ale Americii în anii 1980. Liana Alexandra deține o creație consistentă în toate genurile importante, care evoluează de la neotonalismul cu influențe folclorice către concepte proprii - denumite Noua Consonanță și Visual Music, care au constituit repere noi în muzica de avangardă, promovate intens atât în România, cât și în Statele Unite al Americii împreună cu soțul său - violoncelistul Șerban Nichifor. Piese dedicate acestuia și înregistrate de muzicianul român, dar și alte compoziții importante semnate Liana Alexandra nu vor lipsi din cele trei ediții.

Nu ratați așadar, întâlnirea cu muzica semnată Irina Odăgescu-Țuțuianu și Liana Alexandra, de luni până vineri - ora 23.30, la Radio România Muzical.

Dan Ghineraru