Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Nou debut de rol la MET: Elsa van den Heever în Rodelinda!

Publicat: vineri, 18 Martie 2022 , ora 10.29

Bănuiesc că mai țineți minte, ultimul succes al Teatrului "Metropolitan" din New York de dinaintea pandemiei cu Covid 19 - și suspendarea stagiunilor 2019-2020, 2020-2021! - a fost cu opera "Agrippina" de Haendel - în regia lui David McVicar, cu Joyce di Donato - în rolul titular și sub conducerea muzicală a lui Harry Bicket. Și a avut un mare succes! Ceea ce-mi justifică entuziasmul cu care vin să vă recomand acum transmisiunea directă de Sâmbătă, 19 martie, a spectacolului "Rodelinda": partitură semnată tot de Georg Friedrich Haendel și condusă muzical de specialistul în operă preclasică, Sir Harry Bicket, având -o în rolul titular pe soprana din Africa de Sud, Elza van den Heever (42 de ani): cu o minunată voce de soprană dramatică și un simț dramatic de excepție.

Cu un debut fulminant în opera "Maria Stuarda" de Donizetti (cu rolul Regina Elisabetta) - producție în care s-a ridicat deasupra mezzosopranei Joyce di Donato (Maria Stuarda) la care am avut privilegiul să asist și eu în primăvara anului 2012! - Elza van den Heever a devenit, în cel mai scurt timp, una dintre cele mai apreciate și iubite artiste la MET. În plus față de angajamentele curente, celebrul teatru liric new-yorkez invitând-o să participe la Gala "Wagnerians in Concert", la dialogurile pe care Peter Gelb le-a inițiat în perioada pandemiei și, nu în ultimul rând, oferindu-i ocazia unor debuturi memorabile în roluri precum: Elettra - din opera "Idomeneo" de Mozart, Marie -din opera "Wozzeck" de Alban Berg sau Rodelinda - din opera handeliană "Rodelinda, Regina lombarzilor" - abordat, pentru întâia oară, în această stagiune.

"Partitura muzicală a Rodelindei este o mare provocare pentru mine - declara Elza van den Heever la începutul lunii martie postului Radio Metropolitan Opera International. Este în primul rând o partitură - maraton, cu 8 arii mari, scrise foarte ornamentat, pe care trebuie să le construiești progresiv, cu multă atenție, iar înafară de asta, s-ar putea ca publicul să mă compare cu Renee Fleming - care a făcut premiera producției lui Stephen Wadsworth în urmă cu 10 ani, adorată aici. Ceea ce mă va onora, dar, vă spun de pe acum, nu va avea nicio legătură cu ceea ce sunt eu."

Să aflați cât de diferită - față de Renee Fleming - este interpretarea pe care Elza van den Heever o oferă rolului Rodelinda poate fi și un motiv în plus pentru dumneavoastră, stimați ascultători, să nu ratați Seara de operă de sâmbătă. Așa că, rețineți: Sâmbătă, 19 martie - de la ora 18.00! - ascultăm în transmisiune directă de la Teatrul Metropolitan din New York, debutul sopranei Elza van den Heever în opera (preclasică) "Rodelinda" de Haendel. În rolul Bertarido îl vom reasculta pe contratenorul britanic Iestyn Davies, iar în rolul Garibaldo, pe bas-baritonul ceh Adam Plachetka.

Luminița Arvunescu