Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

25 de ani cu Radio România Muzical

Publicat: joi, 17 Martie 2022 , ora 18.44

24 martie 1997 – prima zi de emisie a singurului post de radio românesc dedicat muzicii culte. În 24 martie 2022: 25 ani cu Radio România Muzical, sărbătoriți prin emisiuni, concerte și proiecte speciale.

Emisiuni speciale

Pe 24 martie, începând cu ora 10.00 și până spre miezul nopții, Radio România Muzical a programat înregistrări din evenimentele organizate pe parcursul celor 25 ani de istorie: începând cu festivalurile Chopin și Lipatti (1999-2000), până la evenimentele „Moștenitorii României muzicale” din prezent, alături de mesajele transmise de ascultători pentru această sărbătoare. În această perioadă: interviuri aniversare difuzate zilnic, cu personalități care au marcat istoria Radio România Muzical.

Serile Radio România Muzical - 25

Trei seri muzicale excepționale la Sala Radio marchează aniversarea Radio România Muzical, în 23, 24 și 25 martie.

23 martie – concert susținut de Orchestra de Cameră Radio, dirijor Radu Popa, alături de finaliști ai competiției pentru bursa „Moștenitorii României muzicale”, ediția 2021: soprana Aida Pascu (21 ani), percuționista Sara Gheorghe (20 ani) și pianistul Dominik Ilisz (18 ani). Începând cu anul 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au organizat competiția pentru bursa „Moștenitorii României muzicale”; laureații au fost incluși în stagiunile principalelor instituții muzicale românești, așa cum este cazul și acestei seri de concert care poate fi ascultată în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

24 martie – recital susținut de pianistul Mihai Ritivoiu în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”. La 32 ani, Mihai Ritivoiu este considerat unul dintre cei mai importanți tineri pianiști români cu o carieră internațională relevantă, care l-a purtat pe mari scene din Europa și Asia. Radio România Muzical a inițiat proiectul „Moștenitorii României muzicaleîn 2018, o coproducție cu Rotary Club Pipera. Sub egida acestui proiect au avut loc până în prezent peste 20 de recitaluri și concerte, au fost editate două albume la Editura Casa Radio, a fost organizat un prim turneu național și au fost prezentate Uniunii Europene de Radio sute de minute de înregistrări, incluse în emisiunile unor posturi de radio precum BBC Radio 3 sau France Musique. Recitalul poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical și poate fi urmărit pe contul YouTube Radio România Muzical.

25 martie – concert susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, cu violonistul Alexandru Tomescu solist. Cei doi mari muzicieni care susțin rubrici permanente în prezent la Radio România Muzical, Cristian Măcelaru („Camera albastră” din 2020) și Alexandru Tomescu („Obiectiv-emotiv” din 2018), se reunesc într-un program excepțional: Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Serghei Prokofiev și Simfonia a V-a de Gustav Mahler. Este un prilej de a aniversa și 10 ani de la debutul lui Cristian Măcelaru pe o scenă românească: acel prim concert al său în România a fost susținut la Sala Radio, în noiembrie 2012, alături de Orchestra Națională Radio, la inițiativa Radio România Muzical. Alexandru Tomescu sărbătorește, în 2022, 20 de ani în poziția de solist al Orchestrelor Radio.

Concertul este transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural; la final, Cristian Măcelaru și Alexandru Tomescu sunt invitații lansării oficiale a celor trei albume pe care le-au semnat la Editura Casa Radio în 2020 și 2021: discuri-portret și Romanian Chamber Orchestra, concertmaestru Alexandru Tomescu și dirijor Cristian Măcelaru.

Reduceri la discuri cu muzică clasică

Ziua Radio România Muzical prilejuiește sărbătorirea Zilelor muzicii clasice la Librăriile Humanitas și în magazinul online www.carturesti.ro. Între 21 și 27 martie, Humanitas și Cărturești oferă reduceri substanțiale la discurile cu muzică cultă; informații complete sunt accesibile pe site-ul Radio România Muzical.

Muzica te inspiră

Devenit principala scena virtuală de concert în perioada pandemiei, contul Facebook Radio România Muzical propune un nou proiect: Muzica te inspiră. Profesioniști și amatori sunt invitați să trimită propriile înregistrări video cu interpretări din muzica cultă, care din 24 martie pot fi urmărite pe contul Facebook Radio România Muzical.

O nouă formă grafică a site-ului Radio România Muzical

Începând cu 24 martie, site-ul Radio România Muzical va propune o nouă formă grafică, prietenoasă și în ton cu tendințele actuale.

Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997. În 25 de ani de activitate s-a impus drept unul dintre principalii actori culturali din România, simbol al profesionalismului și valorii, atât prin emisiunile sale, cât și prin proiectele derulate, orientate în principal către educația muzicală a unui public larg și către promovarea valorilor tinere ale artei muzicale românești. Poate fi ascultat pe 97.6 și 104.8 FM sau online la www.romania-muzical.ro.

Biletele la cele trei evenimente „Serile Radio România Muzical – 25” sunt disponibile în rețeaua www.iabilet.ro.

Coproducător: Rotary Club Pipera.

Parteneri media: Radio România, Rador, TVR, Agerpres, Adevărul, Dilema veche, Hotnews, revista Cariere, Zeppelin, liternet.ro, spotmedia.ro.