Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

”Bubbles”, un nou album Dana Ciocârlie

Publicat: vineri, 4 Februarie 2022 , ora 22.36

Am marea plăcere să vă prezint cel mai recent album lansat de pianista Dana Ciocîrlie sub sigla"La Dolce Volta". Cuprinde miniaturi ce acoperă o mare diversitate stilistică, nu doar ca material muzical, ci și ca realizare, pentru care pianista a invitat nume de seamă din lumea artistică franceză, prieteni buni și totodată parteneri fabuloși de joc. De fapt este un album care pledează în favoarea prieteniilor muzicale, degajă un tonus de un optimism molipsitor, fiind realizat cu o bucurie imensă. Transpare din fiecare fibră a muzicii și chiar din expresia pe care o citim pe figura Danei Ciocârlie. Sunetul este viguros, puternic, lăsând loc și efuziunilor sentimentale. Atenția rămâne mereu încordată și primește un maxim de satisfacție în fața unui asemenea conglomerat, alcătuit cu o inteligență rafinată, pentru că deși aparent foarte diferite, lucrările se îmbină perfect și transmit un mesaj foarte clar, această alură ludică, ce include în egală măsură momente de o mare profunzime.

Descoperim cu încântare două episoade poetice de Lucian Blaga, traduse în limba franceză de Dana Ciocîrlie și Cântecul de Nichita Stănescu, poeme recitate de actrița Julie Depardieu, fiica legendarului Gerard Depardieu. Albumul începe cu "Les Trois Dames" din ciclul "Parisiana" de Francis Poulenc interpretat de Dana Ciocârlie împreună cu Philippe Katerine, acest uluitor cântăreț, compozitor și actor francez, câștigător în 2020 al premiului "Victoires de la Musique", artist cu tonuri suprarealiste în mesajul său. Își va aniversa 30 de ani de carieră printr-un concert la sala Olympia din Paris în 27 martie, concert în care este invitată să cânte și Dana Ciocîrlie. Cei doi dau tonul acestui inedit și fascinant album.

Vocea actriței Julie Depardieu recitând "Vreau să joc" de Lucian Blaga impresionează, fără îndoială, (”O, vreau să joc, cum niciodată n-am jucat”) replica fiind oferită de Dana Ciocârlie prin aprige "Jocuri dobrogene" de Paul Constantinescu, aidoma unor artificii care îți taie răsuflarea. Admirăm o pianistică efervescentă, niciodată angrenată într-o unică direcție, monotonia stilistică sau expresivă sunt excluse, "Jocuri dobrogene" atât de bine asortate cu Impromptu - ul pentru violoncel și pian de Alexandre Aroutounian, interpretat de Dana Ciocârlie împreună cu Astrig Siranossian din Armenia, cele două artiste oferind publicului francez recitaluri în care muzica estului se îmbină în mod inspirat cu muzica occidentală. Aceeași vigoare și temperament apar și în Marșul militar în Re major de Franz Schubert . Dana Ciocârlie colaborează aici cu unul dintre marile nume ale pianisticii franceze, Anne Queffélec, schimbând apoi brusc diapazonul, pentru "Fracanapa" de Astor Piazzola, interpretat împreună cu acordeonistul Pascal Contet.

Alte surprize ....fragmentul din Cântecul lui Nichita Stănescu, atât de melodios în versiune franceză, din nou recitat de Julie Depardieu, episod în consonanță cu piesa "Je te veux" de Eric Satie, cu al său ritm seducător de vals. "Je Ne T'aime Pas" de Kurt Weill este interpretată de Juliette Armanet, ea reprezintă noul val în chansoneta franceză. Din nou o infuzie de energie o aduce în prim plan pe Dana Ciocârlie grație "Plăcintei umblătoare a clovnului Golliwogg" din Suita "Colțul copiilor" de Claude Debussy, într-un spectaculos carusel pianistic. Rondo-ul KV 485 in Re major de Mozart completează acest tablou pe linia strălucirii și a virtuozitatii, pentru a încheia (prezentarea, nu albumul) cu o piesă semnată Pascal Contet, acordeonistul care și-a propus să introducă acest instrument în sfera muzicii contemporane. Alți autori, alte prezențe, vă lăsăm plăcerea să le descoperiți fiecare în parte.

Compar acest album cu un spectacol fascinant, bule transparente, nu de săpun ci de interjecții muzicale care chiar dacă dispar în câteva clipe, lasă impresia unei voințe de nestrămutat ce pune în valoare frumusețea, robustețea și bucuria de a fi viu și a-ți dărui viața muzicii și poeziei de cea mai bună factură. De aceea Dana Ciocârlie este unul dintre artiștii privilegiați ai acestei planete.

Marina Nedelcu