Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Herbert Blomstedt dirijează la München - eveniment transmis ȋn direct, vineri 10 decembrie, ora 21,00

Publicat: miercuri, 8 Decembrie 2021 , ora 8.39

Fiecare ȋntâlnire cu arta dirijorului Herbert Blomstedt este motiv de sărbătoare, forța sa miraculoasă ȋn modelarea oricărui tip de muzică (preferând-o totuși, pe cea germană) garantează întotdeauna concerte memorabile, dar odată cu trecerea anilor, aparițiile sale devin mai copleșitoare și prețioase, pentru că vitalitatea și aplombul rămân neștirbite de multele decenii pe care le-a trăit, ca să nu mai vorbim despre autenticitate și har. "Dirijatul este o minunată cale de a îmbătrâni, declara Blomstedt, pentru că te supune permanent unor noi provocări, iar provocările mențin tonusul tânăr".

Ȋn 11 iulie 2021, Herbert Blomstedt a trecut pragul vârstei de 94 de ani, așadar este cel mai longeviv dintre coloșii artei dirijorale de acum și din toate timpurile, se poate spune; doar Leopold Stokowski dirija, din când ȋn când, la 95 de ani. Agenda lui Blomstedt trădează o energie fantastică încetinită doar de pandemie. Ȋn vară a oferit cursuri la Tanglewood Music Center, în toamnă a fost într-un turneu european cu Filarmonica din Viena și deasemenea, a dirijat la Dresda, Berlin, Tokyo, Leipzig și Oslo. Are o forță fenomenală!

Noblețe, farmec, sobrietate și modestie sunt câteva dintre calitățile dirijorului suedez, stabilit de câteva decenii în Elveția, la Lucerna. Întotdeauna a fost consecvent cu sine ȋnsuși, ȋndrumându-și deopotrivă membrii orchestrei și melomanii să nu simtă muzica doar prin sunete, desene de melodii și virtuozitate, ci, în primul rând, prin spirit. "Mesajul muzicii, spunea Blomstedt, este de la un suflet către un alt suflet. Un artist nu poate urca pe scenă întrebându-se ce are de făcut sau cum va fi concertul. În primul rând, un artist trebuie să se confeseze". Din această pespectivă, după numeroasele onoruri, distincții și succese de pretutindeni, "mărturisirile" lui Blomstedt ating unicitatea - valoare supremă în oricare domeniu.

Herbert Blomstedt are o îndelungată colaborare cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din München. Pentru simfonicul de vineri, 10 decembrie, a ales în deschidere Concertul nr. 2 op. 23 în re minor pentru pian și orchestră de Wilhelm Stenhammar, proeminent creator suedez, născut în urmă cu 150 de ani și care a rămas fidel limbajului romantic. Solistul serii va fi suedezul Martin Sturfält, care a promovat în repetate rânduri acest opus de o virtuozitate lisztiană. La final vom savura Simfonia a III-a op. 55 în Mi bemol major "Eroica" de Ludwig van Beethoven, muzică ce face parte din AND-ul dirijorului nonagenar, ce a realizat ȋn etape diferite, două integrale beethoveniene, discuri de referință azi.

O transmisiune directă cu multe carate la Radio România Muzical.


Monica Cengher