Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Beethoven, Mozart și Sibelius la Auditoriumul "Parco della Musica" din Roma

Publicat: joi, 25 Noiembrie 2021 , ora 8.26

Vineri 26 noiembrie 2021, la Scena europeană vă veți afla în direct cu Auditoriumul "Parco della Musica" din Roma. Un complex mare, multifuncțional, care întâmpină toate genurile și expresiile artistice pentru a răspunde cerințelor unui public din ce în ce mai vast și pretențios - astfel este definit Auditoriumul "Parco della Musica" din Roma, proiectat de Renzo Piano, un "star" în domeniul arhitecturii.

Cele trei săli principale, Santa Cecilia, Sinopoli și Petrassi, sunt adevărate "cutii de sunet" - cum le numesc specialiștii - instrumente muzicale gigantice, înconjurate de un parc suspendat de 30 de mii de metri pătrați, închis între malurile râului Tibru, dealul cartierului Parioli și satul Olimpic. Toate culorile și materialele cu care este construit Auditoriumul amintesc de tradiția arhitecturală romană. O acustică impecabilă oferă Sala Santa Cecilia fiecăruia dintre cei 2742 de spectatori care o pot ocupa până la capacitate maximă. Și chiar dacă accesul în sală este impus de condițiile pandemice (certificat verde și purtarea unui anumit tip de mască - FFP2).

Seara de 26 noiembrie este una dintre cele mai așteptate de public, fiind a doua dintr-o serie de trei concerte susținute de Orchestra Academiei "Santa Cecilia" din Roma, conduse de directorul său muzical - Sir Antonio Pappano, o personalitate covârșitoare, un dirijor aflat în top zece cei mai bine cotați muzicieni ai lumii. Antonio Pappano a fost oaspete în mai multe ediții din Festivalul Internațional George Enescu. Programul propus de acesta este cât se poate de atractiv: Uvertura op. 43 "Creaturile lui Prometeu" de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 9 KV 271 în Mi bemol major pentru pian și orchestră "Jeunehomme" de Wolfgang Amadeus Mozart, și Simfonia I op. 39 în mi minor de Jean Sibelius. În opusul mozartian, invitatul special al serii este Daniil Trifonov, pianistul despre care Martha Argerich a spus: "Are de toate și mai mult... o tehnică impecabilă și un temperament în care tandrețea se combină cu aspectul demonic. Nu am auzit niciodată așa ceva". Daniil Trifonov sărbătorește 10 ani de la debutul său la Academia "Santa Cecilia" din Roma; aniversare care va culmina, în 14 februarie 2022, cu un recital cameral.

La o seară vibrantă ne așteptăm cu toții vineri, 26 noiembrie cu Sir Antonio Pappano la pupitru și pianistul Daniil Trifonov - solist; o seară pe care nu trebuie să o ratați, transmisă în direct de Radio România Muzical de la Sala Santa Cecilia a Auditoriumului "Parco della Musica" din Roma (Scena europeană, ora.21.30).

Jeanine Costache