Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Teatrul La Scala din Milano - Elixirul dragostei de Donizetti

Publicat: luni, 8 Noiembrie 2021 , ora 12.29

Marți, 9 noiembrie, ar fi trebuit să ascultați în transmisiune directă debutul sopranei Aida Garifullina în Adina din Elixirul dragostei, pe scena Teatrului La Scala din Milano. Din păcate celebra soprană nu va cânta în primele două spectacole cu opera donizettiană (programate în 9 și 14 noiembrie), din cauza unor probleme de sănătate survenite brusc - conform site-ului Operei milaneze. De altfel, din distribuția anunțată inițial - cu René Barbera, Carlos Álvarez în primul său rol buffo la Scala și cu tânărul Davide Luciano, doar acesta din urmă va cânta, de fapt, în producția italiană. Michele Gamba, în vârstă de 30 de ani, originar din Milano, revine pe podiumul La Scala, unde dirijează atât opere din repertoriul italian, cât și creații moderne.

Pe cine ascultăm marțea aceasta, deci?

Soprana aleasă să o înlocuiască pe Garifullina este italianca Benedetta Torre, în vârstă de 27 de ani, care a declarat, cu acest prilej, pentru italy24news: "Chiar dacă am început să cânt devreme, aceasta este o piatră de hotar foarte importantă. Nu toată lumea ajunge pe scena celui mai mare teatru de operă din lume la această vârstă. Sunt emoționată și conștientă de enorma responsabilitate ce-mi revine." Deși numele Benedettei Torre a fost anunțat de curând de Teatrul milanez, artista originară din Genova a spus că a participat, de fapt, la toate repetițiile, deoarece Garifullina nu s-a simțit bine încă de la început. Finalistă și câștigătoare a numeroase concursuri, printre care Renata Tebaldi și Portofino Opera Competition, Benedetta Torre studiază acum cu Barbara Frittoli. E important de menționat, de asemenea, că ea a cântat deja rolul Adinei în alte trei producții - la Genova, Glyndebourne și Erl. S-ar putea să avem, deci, o surpriză plăcută, în ceea ce o privește.

Distribuția este formată din tineri cântăreți italieni, aflați la începutul carierelor lor internaționale. Împreună cu Torre se vor afla pe scenă tenorul Paolo Fanale (Nemorino), baritonul Davide Luciano (Belcore), baritonul Giulio Mastrototaro (Dulcamara) și soprana Francesca Pia Vitale (Giannetta).

Montarea este una dintre cele mai îndrăgite de public, considerată deja clasică, realizată de regizorul german de origine rusă Grischa Asagaroff și de scenograful milanez Tullio Pericoli. Premiera acestei producții a avut loc la Zürich în 1995 și a ajuns la Milano trei ani mai târziu. "Punerea în scenă este una tradițională, dar atmosferă este fabuloasă și caricaturală, atât datorită decorurilor, cât și costumelor, iar regizorul ne-a lăsat mult spațiu de interpretare." - mai spunea Benedetta Torre.

Compusă în 1832 foarte rapid (a avut premiera în același an) și considerată unul dintre cele mai frumoase exemple de operă comică ale anilor 1800, creația are ca decor un sat italian, la începutul secolului al 19-lea. Poveste plină de neînțelegeri și intrigi, ea se concentrează în jurul lui Nemorino și a iubirii sale pentru Adina. Cu toate acestea, ea este pe punctul de a se căsători cu Belcore, un sergent în armată. Va reuși Nemorino, cu ajutorul unei poțiuni de dragoste, să cucerească inima iubitei sale?

Aflați (sau reascultați, după caz) marți, 9 noiembrie, de la ora 21.00.Irina Cristina Vasilescu