Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

1 noiembrie - Ziua Radio România la Radio România Muzical

Publicat: marți, 26 Octombrie 2021 , ora 10.44

Ziua de 1 noiembrie este Ziua Radio România - compania publică de radio împlinind 93 ani de existență, dar și Ziua națională a Radioului în România, din 2019.

Muzica a jucat un rol important în istoria radioului public românesc. E antologic momentul 1 noiembrie 1928, când Mihail Jora însuși, primul director al programelor muzicale, s-a așezat la pian pentru a susține ad hoc emisia, pentru că pianistul angajat nu apăruse, în condițiile când atunci absolut toată muzica se poate transmite la radio doar live...

1 noiembrie este la Radio România Muzical un prilej de a trece în revistă momente din istoria muzicală a radioului, mari nume de muzicieni asociați cu programele și orchestrele Radio România.

Începem cu o ediție specială a matinalului Musica viva, având în prim plan muzicieni legați de istoria Radio România.

Tot o ediție specială a emisiunii Arpeggio propunem de la ora 10.00: Interpretul zilei este Emanuel Elenescu, emblematicul dirijor care a condus Orchestra Simfonică Radio pe parcursul a mai bine de 3 decenii. De la ora 11.30, vă propunem audiția în premieră a unui nou album apărut la Editura Casa Radio: lucrări de George Enescu înregistrate de Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio, sub conducerea lui Horia Andreescu.

Muzicienii Radioului public sunt în prim planul ediției speciale a emisiunii Polifonii (ora 13.05): violonistul Alexandru Tomescu, Corul de copii Radio, Corul Academic Radio, Orchestra Națională Radio, pianistul Horia Mihail, dirijorii Paul Popescu și Iosif Conta. Alexandru Tomescu vorbește de la ora 18.15, în cadrul rubricii Obiectiv-emotiv, despre Mihail Jora, primul director de programe muzicale de la Radio România, respectat compozitor de la nașterea căruia am sărbătorit anul acesta 130 ani.

Iar de la ora 19.00, la Music box, puteți asculta un alt nou disc apărut la Editura Casa Radio: este modalitatea Radio România Muzical de a sprijini viitorul, pe tinerii muzicieni care reprezintă cu mândrie România muzicală de astăzi. Este vorba despre albumul de debut al pianistului Cadmiel Boțac, câștigător al bursei Moștenitorii României muzicale din 2020, competiție organizată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.

Un ultim cadou Radio România Muzical pe 1 noiembrie: de la ora 15.30 puteți asculta debutul unei serii de concerte, primite prin Uniunea Europeană de Radio, ce-l au în prim plan pe marele dirijor Bernard Haitink, recent plecat dintre noi, un serial propus în perioada 1-5 noiembrie, de la ora 15.30, în cadrul emisiunilor 'Concerte de 5 stele".