Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Campania 'România are nevoie de artă!'

Publicat: joi, 21 Octombrie 2021 , ora 14.42


  • Fundația Regală Margareta a României susține tinerii talentați prin campania România are nevoie de artă!

  • Donațiile prin SMS cu textul ARTĂ la 8864 sprijină bursele Tinere Talente 2021

  • Marcel Iureș, Paula Selling, Zoli Toth, Tiberiu Soare se alătură campaniei

În România, zeci de tineri talentați care provin din familii cu resurse financiare modeste se pierd în fiecare an, deoarece nu o șansă reală să-și dezvolte potențialul și să-și exprime talentul. Pentru a veni în sprijinul acestor artiști, Fundația Regală Margareta a României implementează programul național Tinere Talente, prin care le oferă ajutor prin burse, mentorat și promovare.

Campania România are nevoie de artă! are ca scop strângerea de fonduri pentru bursele acestui program, un ajutor financiar esențial pentru a susține performanța și actul artistic al muzicienilor și artiștilor vizuali aflați la început de drum. Publicul iubitor de artă și de frumos se poate implica la împlinirea destinului artistic al acestor tineri prin donație SMS cu textul ARTA la 8864, contribuind cu 4 Euro lunar.

Personalități artistice și culturale, muzicieni și artiști vizuali, cu recunoaștere la nivel internațional, se alătură campaniei pentru a sublinia importanța artei și necesitatea sprijinului acordat tinerilor pentru a-și atinge adevăratul potențial. Vă invităm să îi urmăriți în cadrul emisiunii-eveniment România are nevoie de artă!, parte din această campanie amplă, realizată împreună cu Societatea Română de Televiziune și cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Emisiunea România are nevoie de artă! aduce mesajul de susținere ale Majestății Sale Margareta, interviuri, testimoniale și momente muzicale memorabile din Concertele Regale caritabile. Muzicieni de elită ai scenelor lumii - dirijorul Tiberiu Soare, soprana Iulia Isaev, dirijorul Gabriel Bebeșelea, violoncelistul Marian Cazacu, vorbesc despre implicarea lor personală în susținerea viitorului artistic al României și despre experiența personală în calitate de mentori alături de bursierii Tinere Talente.Artiști renumiți și formatori de opinie - Irina Margareta Nistor, Marcel Iureș, Paula Seling și Zoli Toth, argumentează rolul esențial al artei într-o societate, importanța îndrumării tinerilor artiști, dar și acțiunile și resursele necesare pentru a face performanță în artă. Tabloul ediției este completat de mărturiile foștilor bursieri ai programului Tinere Talente, care au primit sprijin și îndrumare la început de drum și au reușit astfel să își construiască o carieră de succes pe scena europeană - compozitorul Sebastian Androne, soprana Diana Alexe, tenorul George Vîrban, artiștii vizuali Sabina Dragomir și Ionuț Anghel. Publicul va afla despre provocările și sacrificiile în evoluția unui copil înzestrat cu talent și despre rolul esențial al susținerii primite din partea Fundației Regale Margareta a României.

Emisiunea-eveniment România are nevoie de artă! este și un remember al celor mai frumoase momente muzicale ale Concertelor Regale de strângere de fonduri, ce aveau loc tradițional în ziua de naștere a Regelui Mihai. Aceste evenimente au adus cei mai valoroși muzicieni ai momentului și mari orchestre, în susținerea tinerilor artiști români,pe scena Ateneului Român, care găzduiește acum cea de-a doua ediției a acestei emisiuni.

Duminică, pe 24 octombrie, Fundația Regală Margareta a României vă dă întâlnire cu cei care creează România frumoasă. Emisiunea este transmisă de la ora 17.50 la TVR1 și de la ora 18.00 la Radio România Muzical și Radio România Cultural, precum și on-line, pe canalul Youtube și pagina de FB ale TVR1 și ale Fundației.

Pentru mulți tineri talentați, programul Tinere Talente a reprezentat o treaptă esențială în evoluția lor, un salt spre o performanță greu de atins, o adevărată rampă de lansare pe scena internațională. Mulți alți tinerii talentați din familii modeste au acum nevoie de ajutor pentru a-și urma visul, iar fiecare dintre noi poate contribui la viitorul lor și la viitorul cultural al României printr-un gest simplu, dar foarte important - un SMS cu textul ARTA la 8864, pentru a dona 4 EUR lunar.

***

Despre programul național Tinere Talente

Programul Tinere Talente a fost lansat în 2008 cu scopul de a îndruma și promova tinerii talentați care provin din familii modeste, pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse, esteabordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire, nu numai pe sprijin financiar. Pe lângă burse, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclassuri și au oportunități de promovare foarte importante. Programul a reprezentat o rampa de lansare pentru mulți tineri talentați, care astăzi sunt valoroși ambasadori culturali ai României. În cei 13 ani, în cadrul programului au fost acordate 380 de burse tinerilor talentați cu venituri mici si au fost organizate 455 de recitaluri, concerte si expoziții pentru promovarea actelor lor artistice. Tinerii bursieri au cucerit 178 de premii la concursuri nationale si international și au participat la 145 de masterclassuri nationale si internationale. Peste 1.700.000 Euro au fost investiți în viitorul artistic al României, iar programul este recunoscut ca Cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile.

În perioada 20 septembrie - 27 octombrie 2021 este organizată selecția națională pentru bursele Tinere Talente 2021, în liceele și universitățile de muzică și arte vizuale din România. Candidații sunt selectați pe baza dosarului social, apoi sunt evaluați de către un prestigios juriu de specialitate, compus din personalități din lumea artei. Mai multe detalii despre cum se poate aplica pentru obținerea unei burse în cadrul programului, puteți afla AICI.