Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE. Elisabetta, regina d'Inghilterra de Rossini - în direct din Festivalul de la Pesaro

Publicat: luni, 9 August 2021 , ora 12.26

Între 9 și 22 august 2021 are loc la Pesaro cea de-a 42-a ediție a Festivalului de Operă Rossini. Cea de-a treia producție prezentată în acest amplu eveniment, dedicat unuia dintre cei mai semnificativi compozitori de operă, Gioachino Rossini, este Elisabetta, regina d'inghilterra.


Primul spectacol din seria celor patru, în regia lui Davide Livermore, are loc miercuri, 11 august 2021, la Vitrifrigo Arena din orașul natal al lui Rossini, Pesaro. Radio România Muzical îl transmite în direct, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană. Dirijor va fi Evelino Pidò, sub conducerea căruia se vor afla atât soliștii, cât și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii italiene (RAI) și Corul Teatrului Ventidio Basso. Următoarele reprezentații au loc în serile de 14, 17 și 21 august, în același spațiu. Spectacolul este o coproducție a Festivalului de la Pesaro cu Fundația Teatro Massimo. Din distribuție fac parte mezzo-soprana franceză Karine Deshayes, pe care o veți auzi în rolul titular, tenorul rus Serghei Romanovski - interpretul rolului Contelui de Leicester, soprana georgiană Salome Jicia - pe care o veți urmări în partitura Matildei, precum și mezzosoprana Marta Pluda, tenorii Barry Banks și Valentino Buzza.


Elisabetta regina d'Inghilterra, o dramma per musica în două acte, pe un libret de Giovanni Schmidt, a avut prima audiție la Teatrul San Carlo din Napoli, în 4 octombrie 1815. Rolul titular a fost cântat atunci de Isabella Colbran, cea care avea să devină și soția compozitorului. Povestea este inspirată de piesa cu același nume a lui Carlo Federici care, la rândul ei, are la bază romanul The Recess de Sophia Lee. Rossini însuși a dirijat această operă în mai 1822 la Kärnthnertortheater din Viena. După premieră ea a fost pusă în scenă, la scurtă vreme după, și de alte teatre de operă europene importante: Milano, Veneția, Dresda, Londra și Paris, între altele.

Irina Cristina Vasilescu