Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE. Festivalul BBC Proms la Radio România Muzical

Publicat: sâmbătă, 7 August 2021 , ora 18.00


Scena europeană aduce în 9 august încă un eveniment din Festivalul BBC Proms. În celebra Royal Albert Hall, "gătită" de sărbătoare la cei 150 de ani de la deschiderea ei, va evolua Orchestra Simfonică din Bournemouth condusă de Kirill Karabits. Violoncelistul Johannes Moser va fi solistul serii.

Un concert cu muzică inspirată din trecut, se spune despre seara de 9 august, pornind de la Concertul op. 85 în mi minor pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar finalizat la un an după încheierea Primului Război Mondial. Lucrarea, afirmă istoricii, reprezintă sfârșitul erei eduardiene, fiind ultima capodoperă orchestrală a compozitorului, scrisă la puțin timp după ce iubita sa soție, Alice, a murit.

Așa cum ne-au obișnuit organizatorii Festivalului BBC Proms, în programul serii este înscrisă și o primă audiție. Aceasta aparține compozitorului american Mason Bates și se intitulează Auditorium. Mason Bates se uită spre epoca barocă pentru a se inspira în compunerea lucrării sale și juxtapune ingenios muzică neobarocă, interpretată pe instrumente de epocă de o orchestră preînregistrată, cu muzică live, interpretată pe scenă de Orchestra Simfonică din Bournemouth, evident pe instrumente moderne. Publicul va avea parte de o experiență sonoră unică în care cele două ansambluri se angajează ca "într-un fel de tablă muzicală Ouija". Lucrarea este semnată de Mason Bates - un pasionat de povești, însă propria sa poveste este una dintre cele mai curioase. Când nu compune partiturile sale nominalizate la premiile Grammy, Bates lucrează sub alter ego-ul său, DJ Masonic, emoționând mulțimi în cluburile de noapte din întreaga lume cu amestecul său uluitor de muzică electronică de dans și "rave post-clasic".

Și pentru ca tabloul serii de 9 august cu muzică inspirată din trecut să fie complet, organiztorii au înscris în program și Rapsodia Taras Bulba. Nuvela lui Gogol, Taras Bulba, l-a inspirat pe Janáèek să privească în trecut, iar rapsodia sa pentru orchestră relevă în mod strălucit acțiunile violente ale războinicului cazac.

Un program interesant promite Festivalul Proms pentru seara de 9 august, transmisă în direct de la Royal Albert Hall de Radio România Muzical, de la ora 21.30.

Jeanine Costache