Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Proms LIVE: Haydn, Mozart si Beethoven cu Ben Gernon dirijor al BBC Philharmonic, solistă Elisabeth Brauss

Publicat: duminică, 1 August 2021 , ora 19.34

Dacă unora li se pare că doar muzicienilor de astăzi li se cere o mobilitate cu totul ieșită din comun pentru a se adapta la situația actuală "volatilă" a vieții de concert atunci ar trebui - poate - să le reamintim că istoria muzicii consemnează și alte "cazuri": la limită, uvertura unei opere mozartiene a fost scrisă chiar cu o noapte inainte de prezentarea spectacolului, deci a fost "citită" în ziua premierei; că un solist a fost adus in grabă pentru a intra direct în scenă, fără a fi avut vreo repetiție cu ansamblul respectiv... Interpreții par să fie de acum mereu în alertă, pregătiți, pe "blocstart" pentru a intra în cursa întâlnirilor cu publicul! Și toată lumea - cei din sală și cei de pe podium - așteaptă cu nerăbdare asemenea momente, care ne-au lipsit în ultima perioadă tuturor!

La radio am fost privilegiați, căci publicul on air sau on line a beneficiat totuși de prestațiile interpretative LIVE, chiar și din săli goale - episoade care au pus însă la grea încercare emoția, trăirea, capacitatea de comunicare a interpreților supuși unui exercițiu de imaginație, fără a putea să vadă sau să audă reacția celor cărora li se adresau...

Și suntem în continuare bucuroși că putem fi în direct cu fenomenul cultural PROMS, desfășurat la Londra, la Royal Albert Hall, chiar dacă afișul se poate reface și cu 5 zile înainte de concert. Așa s-a întâmplat în cazul datei de 3 august: din cauze obiective (ce țin de reglementările circulației internaționale ale acestei perioade) s-au schimbat dirijorul, solistul și - explicabil - programul! A rămas însă aceeași orchestră BBC Philharmonic, excelentul colectiv simfonic din Manchester. La pupitrul ei se va afla Ben Gernon - o mai veche cunoștință a melomanilor noștri, chiar dacă vârsta sa abia a trecut de 30 de ani; cu o carieră deja bogată în apariții simfonice sau de operă, acest șef de orchestră britanic născut în 1989, discipol al lui sir Colin Davis, a fost între 2017 și 2020 principalul dirijor oaspete al acestui ansamblu, fiind considerat unul dintre cei mai tineri numiți vreodată într-o astfel de poziție la o orchestră BBC. Traseele sale internaționale au acumulat deja multe repere importante, mai ales după ce a câstigat laurii concursului organizat la Salzburg pentru reprezentanții noilor generații de aspiranți la baghetă. Cu o deschidere repertorială care acoperă nu numai epocile trecute ci și lucrări contemporane (specifice concertelor simfonice dar și spectacolelor de operă în egală măsură) Ben Gernon dirijează de această dată simfonii de Haydn și de Beethoven la Proms (manifestare unde nu se află pentru prima dată). Deplina maturitate haydniană este ilustrată în deschidere prin Simfonia nr.103, cunoscută și prin subtitlul "cu tremolo de timpan" iar vivacitatea beethoveniană încheie seara prin viguroasa Simfonie nr.4 în Si bemol major.

The Terence Judd–Hallé Award 2021 awarded to BBC New Generation Artist Elisabeth  Brauss - Valerie Barber PR

Trio-ul marilor "Clasici Vienezi" este completat prin includerea unui opus concertant mozartian, cel în La major K 488 a cărui solistă va fi Elisabeth Brauss - o tânără pianistă germană născută în 1995, care a beneficiat de oferta de promovare în cadrul programului de mare succes BBC Young Generation, în perioada 2018 - 2020.

Un program cu "hit"-uri ale repertoriului clasic, cu tineri muzicieni la rampă, deja afirmați, chemați acum să ... confirme din nou în fața publicului de la PROMS: așa aș sintetiza afișul Scenei europene din 3 august, de la ora 21,30.

Anca Ioana Andriescu