Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Mihail Jora - 130

Publicat: joi, 1 Iulie 2021 , ora 12.41


Din 5 iulie, în fiecare zi de luni a lunii iulie, de la ora 13.05 vă invit să ascultați ediții speciale ale emisiunii Polifonii, dedicate lui Mihail Jora - personalitate reprezentativă a muzicii românești, de la nașterea căruia se vor împlini, în 2 august, 130 de ani.

Îi mulțumim doamnei Ilinca Dumitrescu, ultima discipolă a maestrului, pentru că ne conduce în această călătorie în lumea muzicii lui Mihail Jora.


Pianista și muzicologul Ilinca Dumitrescu
: În 2021 se împlinesc 130 de ani de la nașterea și, iată, deja 50 de la trecerea în eternitate a lui Mihail Jora. Anul 2021, în care ne amintim, bineînțeles, de George Enescu, de Theodor Rogalski... Nu putem uita că Mihail Jora este, după George Enescu, marea personalitate reprezentativă a muzicii românești - compozitor, profesor, dirijor, pianist, critic muzical, primul Director Muzical al Societății Române de Radiodifuziune (1928-1933), membru fondator și Vicepreședinte al Societății Compozitorilor Români, membru al Academiei Române, laureat al Premiului Internațional Herder (Viena, 1969).

A fost creatorul baletului și liedului modern la noi. Discipol al lui Max Reger la Leipzig și al lui Florent Schmitt la Paris. În tinerețe - în avangarda muzicală a epocii, alături de prietenii săi parizieni Filip Lazăr, Stan Golestan sau Marcel Mihalovici. Revenit în țară, creează școala românească modernă de compoziție.

S-a dăruit muzicii, elevilor, semenilor săi cu o verticalitate de caracter rar întâlnită. În cazul lui, calitățile artistice de excepție s-au împletit cu acelea morale, umane, la cel mai înalt nivel. A fost veteran din primul război mondial, invalid de război. Și-a iubit enorm țara.

I-am fost ultimul discipol. Maestrul mi-a dedicat câteva piese - 13 Preludii, Sonatina, Caietele 2 și 3 din ciclul "Poze și pozne" - pe care le-am interpretat de nenumărate ori în țară sau în străinătate, alături de celelalte lucrări ale sale pentru pian.

Inițiativa Radio România Muzical de a prezenta într-o serie de câteva emisiuni o parte din creația lui Mihail Jora este binevenită și foarte lăudabilă. Emisiunile pe care le vom audia sunt structurate relativ cronologic, evitând însă monotonia și păstrând varietatea genurilor muzicale și a interpretărilor care ating diferite generații: pornind de la nume de legendă precum Alfred Alessandrescu și Constantin Silvestri, Ion Voicu și Constantin Bobescu, Iosif Conta și Emanuel Elenescu, Arta Florescu și Valentin Teodorian, precum și alte nume importante, ajungând până la, încă tânărul, Alexandru Tomescu.

Mă voi strădui să aduc pentru dumneavoastră, ascultătorii noștri, emoția reîntâlnirii cu personalitatea copleșitoare a maestrului Mihail Jora la 130 de ani de la naștere și 50 de ani de la trecerea în eternitate.


La Radio România Muzical - "Mihail Jora 130" în cadrul a patru ediții speciale (5, 12, 19, 26 iulie 2021). Ulterior difuzării, le veți regăsi arhivate, la secțiunea Emisiuni speciale din categoria Reascultă emisiuni.

Florica Jalbă