Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Gustav Mahler la Copenhaga. Joi, 3 iunie 2021, ora 20.30

Publicat: luni, 24 Mai 2021 , ora 12.50

Joi 3 iunie 2021, de la ora 20.30, Radio România Muzical va transmite două momente cu o încărcătură emoțională deosebită, din creația compozitorului austriac Gustav Mahler. El s-a stins la Viena în 1911. De aceea probabil, "Adagio" din Simfonia a X-a și Simfonia I în Re major "Titanul" de Gustav Mahler vor fi interpretate la Sala Radiodifuziunii Daneze din Copenhaga chiar de Orchestra Filarmonicii din Viena.

Probabil că nu există alt ansamblu muzical mai strâns legat de istoria și tradiția muzicii clasice europene decât această faimoasă orchestră...

Richard Wagner a descris Orchestra Filarmonicii din Viena ca fiind "una dintre cele mai bune orchestre din lume", Anton Bruckner a numit-o "o asociație muzicală superioară", Johannes Brahms s-a considerat "prieten și admirator" al Orchestrei Filarmonicii din Viena, Richard Strauss și-a rezumat sentimentele spunând: "Orice laudă adusă Filarmonicii din Viena este o subevaluare". Iar Gustav Mahler s-a considerat legat de această orchestră prin natura muzicii sale.

În seara de joi 3 iunie 2021, Orchestra Filarmonicii din Viena va concerta la Sala Radiodifuziunii Daneze sub bagheta lui Daniel Harding.

El a dirijat pentru prima dată la vârsta de 13 ani, iar la 16 și-a început cariera ca dirijor asistent al lui Simon Rattle la Birmingham. De atunci a fost invitat desigur la pupitrul mai multor orchestre europene importante, este un dirijor care fascinează prin tempo-ul său mai puțin obișnuit, deosebit de rapid.

Daniel Harding colaborează cu Orchestra Radiodifuziunii Suedeze încă din 2007, este și un renumit dirijor de Operă, a condus producțiile unor importante teatre lirice cum ar fi "Teatro alla Scala" din Milano, Wiener Staatsoper, Royal Opera House, Covent Garden, a participat și la festivalurile de la Aix-en-Provence și Salzburg.

Vom asculta așadar, în transmisiune directă, două creații de Gustav Mahler, "Adagio" din Simfonia a X-a și Simfonia I în Re major "Titanul", în viziunea lui Daniel Harding aflat la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena, concertul se va desfășura la Sala Radiodifuziunii Daneze din Copenhaga.


Laura Ana Mânzat