Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Gala laureaților Concursului Internațional 'George Enescu' - secțiunea violoncel. Miercuri, 19 mai 2021, de la ora 19.00

Publicat: luni, 17 Mai 2021 , ora 10.48

Cu un parcurs mai puțin obișnuit, Concursul Internațional 'George Enescu' și-a derulat primele etape în cursul anului trecut, cu promisiunea de a aduce 'Frumusețe în viață', în ciuda pandemiei. Acestea s-au desfășurat online, o măsură luată desigur pentru ca această prestigioasă competiție, devenită deja un simbol național, să poată să existe.

Astfel, 205 tineri artiști au putut să-și urmeze visul și să participe la Concurs, între 29 august și 20 septembrie 2020, urmând ca Semifinalele și Finalele celor trei instrumente, pian, vioară și violoncel, să se desfășoare la București, la Ateneu, între 12 și 23 mai 2021, cu public în sală.

Ziua de sâmbătă 15 mai, pe lângă efervescența competiției, ne-a adus o premieră în istoria Concursului Enescu, la secțiunea violoncel, un record de vârstă. L-am ascultat pe cel mai tânăr câștigator din istoria Concursului, Jaemin Han, din Coreea de Sud, în vârstă de 14 ani. El a interpretat Concertul nr.1 în Mi bemol major op.107 pentru violoncel si orchestră de Dmitri Șostakovici și a câștigat Premiul I, în valoare de 15.000 de euro și diverse alte oportunități de promovare internațională.

Premiul i-a fost inmânat chiar de Președintele Juriului de la violoncel, David Geringas, care a anunțat rezultatele pe scena Ateneului Român.

Jaemin Han a fost acompaniat de Orchestra Filarmonicii 'George Enescu', sub bagheta cunoscutului dirijor Nicolas Altstaedt, el este de asemenea violoncelist de origine germano-franceză. Ca solist, dirijor și director artistic, prezintă repertorii pornind de la muzica veche și ajungând până la universul contemporan. Așadar o colaborare la un înalt nivel profesional.

Câștigătorul locului al doilea, Sebastian Fritsch, în vârstă de 25 de ani, a interpretat în Finală, Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră op. 85 de Edward Elgar. El a studiat la Universitățile de Muzică din Freiburg și Weimar, formarea sa fiind completată în prezent, la Academia Kronberg, cel mai important centru al violoncelului din Europa de Vest.

Am avut și un român pe podium, care a obținut locul al treilea, Ștefan Cazacu, în vârstă de 27 ani. El a uimit publicul prin perfecțiunea interpretării și frumusețea frazelor, oferindu-ne Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104 de Antonin Dvoűák.

Ștefan Cazacu are multă experiență pe scenă, a studiat la București și Viena, cu profesorii Marin Cazacu, Răzvan Suma și Reinhard Latzko, a susținut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Germania și a colaborat ca solist cu toate Orchestrele Filarmonicilor din România, dar și cu Filarmonica din Chișinău sau cu Orchestra de Tineret din Alicante.

Îi veti putea asculta la Radio România Muzical pe acești tineri interpreți, laureați ai Concursului Internațional 'George Enescu', miercuri 19 mai 2021 de la ora 19,00.

Laura Ana Mânzat