Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă - Barbara Hannigan cântă și dirijează la Copenhaga

Publicat: luni, 10 Mai 2021 , ora 9.23

Barbara Hannigan, un adevărat fenomen al zilelor noastre, este laureata Premiului Léonie Sonning în anul 2020. Pentru că obișnuitul concert ce îl are în centru pe muzicianul premiat nu a putut avea loc anul trecut, din cauza pandemiei, el a fost reprogramat joi, 13 mai 2021. Avem ocazia să ascultăm și noi, în transmisiune directă de la Copenhaga, o seară ce se anunță a fi excepțională.

Prin intermediul Uniunii Europene de Radio, ai cărei membri suntem, vă invit să urmăriți, într-o nouă ediție a emisiunii Scena europeană, Metamorfoze pentru 23 de instrumente soliste de Richard Strauss și opera într-un act, pentru soprană și orchestră La voix humaine (Vocea umană) de Francis Poulenc. Barbara Hannigan evoluează atât ca solistă, cât și ca dirijoare a Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Daneze. Muzica va fi însoțită, cu acest prilej, de proiecții de film dar și de live video, realizate în colaborare cu artistul video Denis Gauguin. Hannigan a mai prezentat acest program, în această formă (pe care o descrie drept gen artistic nou), și în ianuarie 2021, la Radio France.

Premiul Leonie Sonning este cea mai înaltă, cea mai semnificativă distincție pe care o poate primi un muzician din partea statului danez. El este acordat anual unui muzician cu reușite remarcabile pe plan internațional. Primul laureat a fost, în 1959, Igor Stravinski. În prezent câștigătorii sunt aleși de directorii Fundației muzicale Leonie Sonning, organizație fondată în 1965. În fiecare an laureatul este sărbătorit în cadrul unui concert mare, ce are loc în general la Copenhaga. În 2021 vor avea loc două concerte - cel din 13 mai fiind cu și pentru Barbara Hannigan, iar următorul - susținut în onoarea compozitoarei Unsuk Chin - câștigătoarea ediției din anul 2021.

Ce spune președintele consiliului Fundației muzicale Leonie Sonning, dnul Esben Tange despre laureata din 2020: "Cu abilitatea ei de a cânta, dirija și crea programe profund personale, Barbara Hannigan este un adevărat fenomen și o artistă ce merge pe căi noi în lumea muzicii clasice. Având în palmares mai mult de 85 de apariții în prime audiții absolute ale unor opusuri ce au potențialul de a face istorie, ea este regina cântăreților dedicați muzicii contemporane." Barbara Hannigan este a opta cântăreață și a 16-a dirijoare căreia i se oferă premiul Muzical Leonie Sonning, ce constă și în suma de 100 de mii de euro.

Printre laureații din trecut se află și dirijorul Sergiu Celibidache, ales în anul 1970.

Barbara Hannigan în concert în direct de la Copenhaga joi, 13 mai 2021, de la ora 20.30.

Irina Cristina Vasilescu