Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Două săptămâni cu programe speciale, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Publicat: vineri, 23 Aprilie 2021 , ora 8.26

Începând cu data de 26 aprilie, Radio România Muzical propune două săptămâni cu emisiuni speciale, marcând astfel Sărbătorile Pascale. 

Din 26 aprilie până în 2 mai, de la ora 12.00, puteți asculta "Musica sacra" - opusuri cu semnificație religioasă, unele dintre ele în interpretări propuse în primă audiție radiofonică. 

Din 26 aprilie până în 7 mai, la ora 10.00 (în reluare de la ora 17.00), trecem în revistă "Concertele roz" organizate de Radio România Muzical și Orchestrele Radio începând cu iunie 2020: primele concerte după perioada stării de urgență din 2020, primul semn de revenire spre o normalitate la care încă aspirăm. Seria Beethoven și "Alone together jazz series" de la Sala Radio, recitalurile susținute de bursierii "Moștenitorii României muzicale", concertul Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru sau concertul cameral al Cvartetului Arcadia sunt doar câteva dintre aceste propuneri. 

Sâmbătă, 1 mai, de la ora 12.00, vă aducem și un concert în direct susținut de Orchestra Filarmonicii din Berlin, condusă de Kirill Petrenko. În mod tradițional, de 1 mai, celebra orchestră berlineză susținea un Concert european, în cadrul unui turneu - de data aceasta însă, având în vedere situația pandemică, concertul va avea loc în foayerul Filarmonicii din Berlin, punând în evidență spațialitatea în muzică. Concertul este comentat de Laura Mânzat. 

Marina Nedelcu vă invită sâmbătă, 1 mai, de la ora 22.00 să ascultați "Lumină lină", emisiunea care până la ora 1.00 vă propune timp de 3 ore un parcurs spiritual, în Noaptea de Paști. 

Pe 1 mai, ora 14.00 și 2 mai, ora 13.30, vă propunem "Muzica clasică - inspirație". Sunt emisiuni rezultate din dialoguri purtate cu doi mari muzicieni români, violoncelistul Andrei Ioniță și violonistul Alexandru Tomescu: despre puterea muzicii clasice, mai ales în timpuri complicate, despre ce înseamnă viața de muzician și ce-i animă în drumul lor profesional. 

Sâmbătă, 1 mai, de la ora 15.00, "Concertele Radio România Muzical" vă aduc înregistrări recente ale Filarmonicii 'Transilvania" din Cluj-Napoca, precum și un concert cameral al Cvartetului Arcadia, înregistrat în 22 martie 2021 la Palatul Tinerimea Română.

Duminică, 2 mai, de la ora 15.00, vă invităm să (re)ascultați ediția specială a emisiunii Armonii preclasice, realizată de Marina Nedelcu cu prilejul Zilei europene a muzicii vechi, sărbătorite în 21 martie 2021. Emisiunea include și discuri recent apărute, printre care selecțiuni din "Clavecinul bine temperat", înregistrare a pianistului Piotr Anderszewski. 

Între 3 și 7 mai, de la ora 12.00 (în reluare de la ora 21.00), aveți întâlnire cu o nouă serie de "Concerte Radio România Muzical": sunt înregistrări de dată recentă, semnate de orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca și București. 

"Concerte memorabile din arhiva Radio România" vă așteaptă pe 3, 5 și 6 mai, de la ora 19.00: înregistrări cu mare încărcătură artistică și emoțională, ce-i au în prim plan pe dirijorii Sergiu Celibidache, Constantin Silvestri și George Georgescu. 

Pe 8 și 9 mai, de la ora 16.00, am programat din arhiva noastră două ediții ale emisiunii În universul muzicii cu Horia Roman Patapievici - despre primii săi pași pe drumul muzicii clasice și despre creația lui Johann Sebastian Bach. 

Sărbători cu bine alături de Radio România Muzical!