Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Leticia Moreno și Pablo Heras-Casado ȋn transmisiune directă de la Madrid, vineri 16 aprilie, ora 21.00

Publicat: marți, 13 Aprilie 2021 , ora 10.49


Teatro Monumental din Madrid, unde oferă concerte Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole, ȋn acest moment este unul dintre puținele locuri din Europa ce admite public ȋn sală, fapt excepțional ȋn contextul restricțiilor sanitare nemiloase și dure atât pentru artiști, cât și pentru melomani.

Simfonicul preluat ȋn direct de Radio România Muzical are acest avantaj, ca și multe alte calități: un program ȋndrăgit, adevărate hituri din repertoriul tradițional german, ce poate fi interpretat de o orchestră redusă pe scenă, deci corelat cu necesitatea distanțării; protagoniști de anvergură internațională ce au cariere artistice de invidiat și temperamente vulcanice, ultima lor ȋnsușire fiind atracția principală a serii.

Leticia Moreno e considerată una dintre cele mai spectaculoase violoniste ale momentului uimind "prin expresivitatea exaltată, virtuozitate și strălucire" (El Pais). A studiat la Școala Superioară de Muzică "Regina Sofia" din Madrid, Hochschule für Musik din Köln și Guildhall School din Londra avându-i mentori pe Zakhar Bron, Maxim Vengerov și Mstislav Rostropovich; a câștigat numeroase competiții (Concertino Praga, Szeryng, Sarasate, Kreisler), are un repertoriu bogat și o agendă ȋncărcată, ultima oară evoluând sub conducerea lui Gabriel Bebeșelea ȋn Cehia. La Madrid va interpreta Concertul op. 64 în mi minor de Felix Mendelssohn.

"La București am dirijat prima oară o simfonie, cred că era o simfonie de Beethoven" ȋși amintește Pablo Heras-Casado, dirijorul eminent, energic, cu o activitate flamboaiantă de peste 25 de ani și un repertoriu extrem de extins, ȋn sfera simfonică și de operă. International Classical Music Awards (ICMA), ediția 2021, l-a declarat artistul anului, pentru că "se plasează printre cele mai solide valori de pe scena internațională". Lista de premii obținute de maestrul spaniol e lungă, la fel și numărul de albume și de mari orchestre pe care le-a dirijat. Ȋn viziunea lui ascultăm Simfonia a IV-a op. 60 în Si bemol major de Ludwig van Beethoven.

Monica Cengher