Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Ziua Muzicii Vechi, 21 martie 2021 - Armonii preclasice, ora 16,30

Publicat: joi, 18 Martie 2021 , ora 11.39

Cu nouă ani în urmă, ziua de naștere a lui Johann Sebastian Bach a devenit Ziua Muzicii Vechi la nivel mondial, într-un proiect realizat de REMA - o rețea dedicată promovării tezaurului muzical european, vechi de peste 1000 de ani. Este compusă din 86 de membri din 21 de țări având ca scop organizarea de concerte, conferințe și alte evenimente.

Anul trecut, în aceeași zi de 21 martie anunțam profilul special al acestei celebrări muzicale care din sălile de concert, din biserici sau parcurile palatelor din întreaga Europă și chiar din afara acesteia, intra în mediul online. De la sutele de concerte susținute de cei mai valoroși și interesanți artiști de profil, cu tematici inedite (una dintre atracțiile domeniului este tocmai descoperirea de noi manuscrise, sau a unor compozitori cu totul necunoscuți secolului XXI) și apreciate la fața locului de un public foarte pasionat, și în acest martie 2021 regăsim pe site-ul dedicat acestei zile zeci de evenimente concerte, expoziții, workshop-uri, online sau on-site, fapt ce comprimă un fenomen răspândit și apreciat la nivel mondial. Desigur ne salvează și frecvențele radiofonice, unde putem etala în toată spendoarea, frumusețea și diversitatea acestui domeniu, ceea ce vom și realiza la Radio România Muzical într-o ediție prelungită a "Armoniilor preclasice".

În fiecare an este desemnat un ambasador al acestei zile, o personalitate care devine purtător de cuvânt. Pentru această ediție a fost aleasă Olga Pashchenko , o cunoscută interpretă la clavecin, orgă, forte-piano și pian din Rusia, formată la Conservatorul Piotr Ilici Ceaikovski din Moscova, considerată foarte potrivită pentru acest rol prin modul în care pendulează între un instrument și altul - o abilitate dublată de o evidentă sensibilitate, creativitate și aplecare asupra detaliilor de natură istorică, atât de importante în acest domeniu al interpretărilor autentice.

Ce declară Olga Pashchenko: "Ziua Muzicii Vechi este o sărbătoare prin care celebrăm stilul nostru de viață ca interpreți și ascultători, ai unei atitudini pentru care pledăm, aceea de a înțelege sursele, concepțiile compozitorilor și de a le interpreta în contextual istoric dat, cu o inimă și un suflet din secolul XXI. Sunt onorată să pot contribui la promovarea Muzicii Vechi, făcând-o mai vizibilă, mai audibilă". Apare și ideea de a încuraja și a aduce viață în orice gest recuperator, "așa cum muzica veche ne redă viață cu forțele ei restauratoare".

Amintesc aici și singura participare online din parte României - un Concert "Sempre Vivaldi" susținut de soprana Cristina Vasilache, Mircea Ionescu și Rafael Butaru - viori, Dávid Csibi - violă, Lázár Zsombor - violoncel, István Csata - violone și Raluca Enea - clavecin, la Muzeul Național Cotroceni - Salonul Florilor, de la ora 19,00.

Marina Nedelcu