Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Înscrieri pentru bursa Moștenitorii României muzicale

Publicat: vineri, 12 Martie 2021 , ora 11.39

Radio România Muzical și Rotary Club Pipera anunță lansarea înscrierilor pentru a doua ediție a bursei "Moștenitorii României muzicale".

Bursa "Moștenitorii României muzicale", menită să sprijine valorile artei interpretative românești în domeniul muzicii clasice, se adresează tinerilor muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Valoarea bursei este de 4.000 euro și se acordă integral unui singur bursier.

Desfășurarea competiției pentru obținerea bursei "Moștenitorii României muzicale"

Candidații vor depune aplicații online pentru înscriere, până la data de 10 mai 2021.

Juriul va analiza aplicațiile în intervalul 11-27 mai, urmând ca în data de 28 mai 2021 să fie anunțat câștigătorul bursei.

Condiții de participare

Pot aplica interpreți români născuți între 1 ianuarie 1996 și 31 decembrie 2005, indiferent de instrument/tip de voce, de forma de învățământ și locul unde studiază în prezent. Câștigătorul ediției precedente nu mai are dreptul de a participa la prezenta ediție.

Bursa se acordă pentru susținerea unui proiect specific propus de candidat, în relație cu evoluția sa profesională. Bursa poate fi folosită pentru susținerea la instituții de învățământ din țară și din străinătate, participarea la masterclasses, achiziția unui instrument, realizarea de înregistrări audio/video, editarea de discuri sau oricare alte activități relaționate cu devenirea profesională a unui muzician.

Juriul nu va analiza forma în care este conceput proiectul, ci conținutul efectiv al acestuia, precum și capacitatea aplicantului de a-l susține efectiv, demonstrată prin înregistrările cu care se înscrie în competiție.

Câștigătorul bursei va susține un recital la Sala Radio, ca parte a bursei obținute.

Juriul poate decide și asupra unor beneficii suplimentare oferite bursierului/finaliștilor: înregistrări speciale, concerte în stagiune, prezențe în emisiuni, susținerea candidaturii pentru titlul de "Tânăr artist al anului" la gala ICMA (International Classical Music Awards).

Înscrierea în competiție

Candidații vor trimite la adresa muzical@radioromania.ro dosarul de înscriere care trebuie să cuprindă:

· Proiectul propus de candidat, pentru care solicită bursă

· O copie după actul de identitate, care să ateste vârsta candidatului

· Un CV profesional, din care să reiasă experiența artistică a candidatului

· Cel puțin trei linkuri youtube către evoluții relevante ale candidatului, din recitaluri/concerte anterioare - se acceptă înregistrări realizate cu mijloace non-profesionale (telefon mobil), needitate, de preferință realizate începând cu luna ianuarie 2020

· Date de contact

· Fișa repertorială generală a candidatului

Juriul

Juriul este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: Liliana Staicu - director al Orchestrelor și Corurilor Radio, Răsvan Dumitru - șef partidă Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca și membru al Cvartetului Arcadia, Ioan Dragoș Dimitriu - manager al Filarmonicii din Brașov, violistul Răzvan Popovici - organizatorul al festivalurilor SONORO și Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical. Membru delegat din partea Rotary Club Pipera: Dan Popescu.

Deciziile juriului nu pot fi contestate.

Juriul poate propune, în funcție de evoluțiile candidaților, beneficii suplimentare de natură profesională pentru finaliști: înregistrări speciale, participări în concerte, etc. Bursierul "Moștenitorii României muzicale" va beneficia de promovare în emisiunile Radio România Muzical.

Informații suplimentare pot fi obținute la adresa octavia.galescu@radioromania.ro.

*******************************************************************

Rezultatele competiției pentru bursa "Moștenitorii României muzicale", acordată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera

Proiectul "Moștenitorii României muzicale", care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent 14 recitaluri și concerte la Sala Radio, susținute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internațională, dar și un dublu CD apărut în 2019 la Editura Casa Radio.

Din 2020, "Moștenitorii României muzicale" înseamnă și o bursă de 4.000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera.

În 2021, pentru a doua ediție a competiției pentru bursa "Moștenitorii României muzicale" s-au înscris 25 tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani, aplicațiile fiind transmise exclusiv online. Juriul care a analizat aceste aplicații este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio, violistul Răzvan Popovici, inițiator și organizator al festivalurilor SONORO, violonistul Răsvan Dumitru, șef partidă vioara a doua în cadrul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca și membru al Cvartetului Arcadia, pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, manager al Filarmonicii din Brașov, și Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical. Membru delegat din partea Clubului Rotary Pipera: Dan Popescu, vicepreședinte al clubului și președinte al Comisiei de planificare strategică a districtului Rotary International 2241.

Juriul a dorit să evidențieze evoluția și proiectele propuse de doi candidați. Bursa în valoare de 4000 euro, indivizibilă, revine violoncelistului Cornelius Zirbo; pentru punerea în practică a proiectului propus, chitaristul Dragoș Ilie obține o sesiune de înregistrări în studiourile Radio România, în vederea realizării unui disc, precum și apariții în concerte alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca și Orchestra Filarmonicii din Brașov, pe parcursul stagiunii 2021-2022.

Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente românești, ținând cont și de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni prezenți în concurs, juriul a decis să acorde și alte beneficii.

Pianistul Dominik Ilisz, percuționista Sara Gheorghe și soprana Aida Pascu vor fi protagoniștii a două concerte "Moștenitorii României muzicale" ce urmează a fi susținute pe parcursul stagiunii 2021-2022 alături de Orchestra de Cameră Radio și, respectiv, de Orchestra Filarmonicii din Brașov.

Violonista Maria Marica va fi invitată să susțină un concert alături de Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Pianiștii Dominik Ilisz, Nil Mladin și Karina Uță primesc câte o bursă SONORO - Interferențe.

Pianistul Ștefan Vârtejaru primește posibilitatea de a înregistra repertoriu românesc în studiourile Radio România.

Radio România Muzical și Clubul Rotary Pipera doresc să mulțumească tuturor muzicienilor participanți la selecția pentru bursa "Moștenitorii României muzicale". Muzica românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiția performanței și profesionalismului.

Biografii

Violoncelistul Cornelius Zirbo (22 ani) este student al Universității Naționale de Muzică din București; între 2016-2017, a participat la clasa de excelență îndrumată de celebrul violoncelist Gautier Capuçon în cadrul Fundației Louis Vuitton. Numeroase masterclasses jalonează experiența sa profesională, prin care cele din cadrul Academiei de la Verbier, Academiei Barenboim Said de la Berlin și SONORO Interferențe din România. A fost reprezentantul României, în 2016, la concursul Concertino Praga, derulat sub egida EBU (European Broadcasting Union), unde a obținut premiul al doilea. Numeroase alte premii naționale și internaționale fac parte din palmaresul său, de asemenea, numeroase apariții în concerte și recitaluri pe scene prestigioase internaționale. La ediția din 2020 a bursei "Moștenitorii României muzicale" a fost finalist; înregistrările speciale realizate ca premiu în studiourile Radio România au primit calificativul "Aur" în fonoteca Radio România. Este interesat de proiecte sociale: în 2021 a petrecut un semestru în Namibia, predând limba engleză și susținând activități muzicale cu elevii unei școli din Kalahari.

Chitaristul Dragoș Ilie (24 ani) a studiat la Iași și, din 2015, în Statele Unite ale Americii; în prezent este doctorand al Universității Texas at Austin și deține o poziție de profesor în cadrul acestei universități. Are în palmares peste 40 premii naționale și internaționale care reflectă talentul său ieșit din comun, sensibilitatea și dedicarea față de instrument. De-a lungul timpului a fost susținut cu burse de Woodryff Family Foundation, Fundațiile MOL și Principesa Margareta. Este implicat și în proiecte conexe vieții profesionale de concert, precum studierea tehnicii Body Mapping, de tratare a unor suferințe fizice specifice muzicienilor.

Pianistul Dominik Ilisz (17 ani) a studiat la Oradea, în prezent fiind student la clasa de excelență a Universității din Debrecen. Are un palmares impresionant de premii naționale și internaționale, precum și prezențe ca solist al unor filarmonici românești.

Percuționista Sara Gheorghe (18 ani) a studiat la Arad, în prezent fiind studentă a Universității de Muzică și Arte din Viena. A făcut parte din ansamblul Filarmonicii din Arad, din 2019, fiind și membră a Orchestrei Române de Tineret.

Soprana Aida Pascu (21 ani) este studentă a Universității Naționale de Muzică din București. Cântă pe scenă din anul 2008; a început ca membră a Corului de copii al Operei Naționale București; în 2019, a debutat ca solistă într-o producție a Studioului experimental "Ludovic Spiess" al Operei Naționale București. Deține medalia de aur la Vienna International Competition și marele premiu la Grand Prix George Enescu de la Paris.

Violonista Maria Marica (22 ani) a studiat la Cluj-Napoca; în prezent este studentă la Hochshule für Musik din Saar, la clasa profesorului David Grimal. S-a remarcat la numeroase competiții naționale și în concerte pe scene românești.

Pianistul Nil Mladin (21 ani) a studiat la București; în prezent este student la Academia Regală de Muzică din Londra. În palmaresul său: premii la concursuri naționale și apariții pe scene de concert românești și internaționale.

Pianista Karina Uță (22 ani) a studiat la Piatra Neamț; în prezent este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București. Este laureată a unor competiții naționale și a evoluat deja în calitate de solistă a unor instituții muzicale românești.

Pianistul Ștefan Vârtejaru (22 ani) a studiat la București și la Cluj, în prezent fiind student la Școala normală de muzică Alfred Cortot din Paris, la clasa Jean Bernard Pommier. A câștigat mai multe competiții naționale; în prezent, este deosebit de interesat de promovarea repertoriului românesc la nivel internațional.