Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertino Praga 2021 - Înregistrări propuse de Radio România Muzical (I)

Publicat: vineri, 29 Ianuarie 2021 , ora 18.01

La Radio România Muzical, vă propunem un exercițiu de imaginație. Acela de a participa pentru o oră, într-o duminică la prânz, la un duplex București - Praga. Dar, ce mai înseamnă astăzi capitala Republicii Cehe?

Supranumit "Orașul celor o sută de clopotnițe" sau "Orașul de aur", Praga, este o citadelă fermecătoare străbătută de atât de cântatul râu Vltava… cu un centru istoric inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial… dar și cu alte atracții culturale celebre, precum Castelul Praga, Podul Carol, Piața Orașului Vechi cu ceasul astronomic din Praga, cartierul evreiesc, dealul Petűín și Vyčehrad…

Dar, Praga, mai înseamnă ceva... este un oraș al Muzicii! Aici, încă și acum există semne pe unde au trecut marii creatori clasici, precum Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven… sau săli deosebite destinate concertelor, ca minunatul Rudolfinum. Tot aici, din 1966, a fost înființat Concertino Praga, unul dintre cele mai importante concursuri dedicate micilor muzicieni (până în 16 ani), organizat de Radiodifuziunea Cehă și derulat, în ultimii ani, sub auspiciile Uniunii Europene de Radio.

Distincții pentru artiști români la Concertino Praga

Concertino Praga, este concursul la care România a fost reprezentată cu brio de clarinetistul Vasile Mocioc (1971), de Trio-ul alcătuit din violinista Mihaela Martin, violoncelista Viorica Borvis și pianista Luminița Nițescu (1972), de cornistul Paul Lazăr (1974), de Duo-ul alcătuit din violonista Ruxandra Simionescu și pianista Diana Popescu (1981), de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu (1986), de pianista Mirabela Dina, de violonistul Alexandru Tomescu și de violoncelistul Ionuț Zamfir (1991), de pianista Cristiana Mihart (2007), de violonista Maria-Alexandra Bobeico și pianistul Cadmiel Boțac (2013), de violoncelistul Cornelius Zirbo și violonista Mălina Ciobanu (2016), de pianista Eva Garet (2019); Nume care au devenit de referință pentru școala și cultura românească.

Tineri muzicieni propuși de Radio România Muzical pentru ediția 2021

Tudor Torge - chitară, Ștefan Iordachi - violoncel, Ioana Tomescu - clarinet și Sofia Smărăndescu - vioară, sunt cei patru tineri muzicieni care ne vor reprezenta anul acesta la Concertino Praga. Ei au deja în palmares premii relevante câștigate la numeroase concursuri naționale și internaționale.

Duminică, 7 februarie 2021, în cadrul emisiunii Concertele Radio România Muzical, între orele 13.00-14.00, veți avea posibilitatea de a-i asculta pe doi dintre candidații noștri:

Chitaristul Tudor Torge (n.30 martie 2006)

Tudor Torge învață la Liceul Teoretic "Avram Iancu" din Cluj-Napoca și frecventează cursurile Școlii de Muzică "Augustin Bena". De la 7 ani, a început studiul unui instrument aparte - chitară clasică, sub îndrumarea profesoarei Viorela Filimon. De atunci, el a demonstrat că are un real talent, susținut de o ambiție deosebită, așa cum afirmă profesoara sa. Valențele sale de virtuozitate dar și cele expresive, au fost remarcate la diverse concursuri unde a câștigat peste 40 de premii atât în țară, cât și în străinătate, cum ar fi cele de la Competițiile internaționale "Pleven Guitar Festival" din Bulgaria, la "Guitar Art Festival" din Belgrad - Serbia, "Guitar Foundation of America" și Moscow Music Online. O experiență nouă a fost și recitalul (live) online susținut în cadrul Festivalului Internațional "Harmonia Cordis Nuovum Generatio".

De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie cu artiști și profesori renumiți cum ar fi Gabriel Bianco, Pavlovits Dávid, Alexis Muzurakis, Liviu Georgescu, Pusztai Antal, Csáki András, Tudor Niculescu-Mizil, Anton Baranov, Carlo Marchione, Girán Péter, Raphaël Feuillâtre, Jonas Egholm și Álmos Tóth.

Tudor Torge susține și diverse concerte caritabile, unde, de obicei, evoluează împreună cu sora sa, violonista Mara Torge.

În ultima vreme, înregistrările au luat locul prezenței fizice pe scenă. Astfel, bucuria de a cânta a îmbrăcat alte forme: Tudor Torge are propriul canal de youtube, acolo își așteaptă nerăbdător aplauzele, acum sub formă de likeuri, prin postările pe care le face.

Pentru Concertino Praga, ediția 2021, chitaristul Tudor Torge a înregistrat lucrări de Fernando Sor, Agustin Barrios Mangore, Dionisio Aguado, Heitor Villa-Lobos și Roland Dyens.

Violoncelistul Ștefan Iordachi (n. 29 iunie 2009)

Ștefan Iordachi a fost fascinat de mic de sunetul violoncelului și i-a rugat insistent pe părinți să-i cumpere un instrument pentru a învăța să cânte la el. A început studiul violoncelului la Școala Gimnazială de Arte "Iosif Sava" din București, sub îndrumarea profesoarei Ani Marie Paladi, pe care o stimează și o iubește foarte mult. În prezent, este elev al Colegiului Național de Muzică "George Enescu" din București iar în vara anului 2020, a participat la masterclass-ul susținut de Valentin Răduțiu.

Îi place pictura și nu există zi în care să nu deseneze. Este înscris la cursurile de Ilustrație de carte. Cel mai frumos cadou pe care i-l poate oferi cineva sunt materialele de pictură. Frecventează Atelierul de artă a mozaicului, unde învăță tehnica specifică acestei arte decorative care necesită multă răbdare și atenție. Citește foarte mult, moștenind această pasiune de la bunicul lui, criticul și istoricul literar, eminescologul Mihai Cimpoi. Îi place, de asemenea, să construiască diverse mecanisme din lego după scheme proprii și schițează prototipuri de mașini. Este pasionat de natură și călătorii.

Ștefan Iordachi a obținut numeroase distincții internaționale la Concursurile Internaționale de violoncel "Antonio Janigro" Zagreb - Croația, "Jan Vychytil" Praga - Cehia, "David Popper" Varpalota - Ungaria și Online Violin Doc.

Pentru Concertino Praga, ediția 2021, violoncelistul Ștefan Iordachi, acompaniat de Raluca Iordachi, a înregistrat opusuri de François Francoeur, Aleksandr Glazunov, David Popper, Antonin Dvoűak, Karl Davidov și Constantin Dimitrescu.

Parteneri

La realizarea acestui proiect Radio România Muzical (coordonator Octavia Galescu) au colaborat regizorii muzicali Lucian Zbarcea, Andrei Cazan și Dan Popescu, dar și reprezentanții altor instituții precum Televiziunea Română prin Valentina Băințan și Universitatea Națională de Muzică din București.

Așadar, fiți pe recepție Duminică 7 februarie 2021, de la ora 13.00, aici, la Radio România Muzical!

Realizator Jeanine Costache.

(Foto: Tudor Torge - Robert Sergiu Pop; Ștefan Iordachi - Andra Aron)

Octavia Galescu