Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Festivalul SoNoRo, la Concertele Radio România Muzical

Publicat: luni, 11 Ianuarie 2021 , ora 11.32

În 2020, Festivalul SoNoRo a ajuns la a XV-a ediție. "Un moment - a spus Răzvan Popovici, Director executiv al Festivalului -  pe care orice organizator de festivaluri visează, încă de la început să-l trăiască." Un moment dificil, într-un an complicat, atipic pentru întreaga lume, dar mai ales, pentru artiști.

Încă din 2019, Răzvan Popovici a ales ca temă a Festivalului "Pasărea măiastră", un simbol din vechile basme românești, reinterpretat de sculptorul Constantin Brâncuși. Astfel, "micuța pasăre SoNoRo" - a mai precizat apreciatul violist - "își propune să zboare în acest an, în tandem cu Pasărea măiastră". În anul Beethoven, festivalul a fost dedicat și marelui compozitor, de la a cărui naștere s-au împlinit 250 de ani. "Pasărea măiastră" - a fost titlul sub care s-a derulat a XV-a ediție a Festivalului SoNoRo; o ediție desfășurată în două etape: prima în perioada 31 octombrie - 4 noiembrie la Brașov, Bușteni și Sibiu și a doua între 2-9 decembrie, cu un preambul pe 5 noiembrie - concert desfășurat la Reședința Ambasadorului Republicii Federale Germania.

Titlul "Pasărea măiastră" nu a fost ales întămplător, pentru că în contextul pandemiei mondiale, festivalul a trecut prin adaptări multiple ale programului, locurilor și artiștilor, pentru a obține cea mai sigură variantă pentru public. "Însuși Brâncuși, muza ediției din acest an - a explicat Răzvan Popovici - a sculptat "Pasărea Măiastră" în 29 de variante, un demers care a demonstrat lumii întregi că în viață putem alege să căutăm ascensiunea, echilibrul și frumusețea, dar mai ales să continuăm, până când zborul devine constant, iar noi ne eliberăm de balastul terestru." - am încheiat citatul.

Astfel, muzicienii invitați ai Festivalului Sonoro au susținut concerte cu nume ludice, precum: "Dodo" și "Night Owls" - "Păsări de noapte", "Nils Holgersson's Flight" - "Zborul lui Nils Holgersson" sau poetice, cu referire la opera lui Constantin Brâncuși: "Muza adormită", "Masa tăcerii" și "Pasărea măiastră". Trebuia, însă, să existe și un concert "Á Beethoven" - dedicat împlinirii a 250 de la nașterea marelui compozitor; un evenimet susținut în 5 noiembrie 2020 la Reședința Ambasadorului Republicii Federale Germania. Au putut fi ascultați, alături de inițiatorii festivalului SoNoRo: pianista Diana Ketler și violistul Răzvan Popovici, violonistele Mihaela Martin și Alissa Margulis, violonceliștii Justus Grimm și Frans Helmerson și flautistul Ionuț Bogdan Ștefănescu.

Înregistrarea acestui eveniment este programată joi, 14 ianuarie 2021, ora 19.00 la Concertele RRM.

Jeanine Costache