Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Ziua culturii naționale la Radio România Muzical
În 15 ianuarie ne amintim de Mihai Eminescu, dar mai mult decât atât, marcăm Ziua culturii naționale.
Aniversare pe undele radio
Emisiunile noastre magazin, Musica viva și Perpetuum mobile, au programat ediții speciale, unde creația și interpretarea românească sunt în prim plan.
De la ora 10.00, emisiunea Arpeggio propune de asemenea o ediție specială, cu subiecte legate de creația și interpretarea românească. Puncte de reper principale sunt rubrica Interpretul zilei, dedicată dirijorului Tiberiu Soare, unul dintre cei mai cunoscuți șefi de orchestră care activează în România și CD Review, în cadrul căreia puteți asculta, în premieră la Radio România Muzical, selecțiuni de pe cel mai nou disc semnat de pianista Sînziana Mircea, Fortuna.
De obicei consacrată creației și interpretării românești, emisiunea Polifonii (ora 13.05) propune o ediție de sărbătoare.
De la ora 15.30, vă invităm să ascultați primul dintre cele două concerte dedicate Zilei culturii naționale, înregistrate în primele zile ale anului 2021. Sub genericul Concerte Radio România Muzical, Orchestra Filarmonicii George Enescu, condusă de Horia Andreescu, propune un program cu lucrări simfonice românești, pentru una dintre piesele din program, solist fiind violonistul Rafael Butaru. Concertul a fost organizat de Filarmonica bucureșteană și Academia Română.
De la ora 21.00, aveți ocazia de a asculta un concert-eveniment organizat de Ministerul Culturii și Centrul Național de Artă Tinerimea Română, cu ocazia Zilei culturii naționale, la Ateneul Român. În prima parte, Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal, propune un program cu lucrări simfonice emblematice legate de spiritualitatea românească; în partea a doua, formația Direcția 5 și Orchestra Română de Tineret, dirijori Ionel Tudor și Andrei Tudor, aduc un inedit program cu lucrări din repertoriul Direcția 5 în aranjament simfonic. Concertul este transmis și de Radio România Cultural și TVR1.
Aniversare în rețelele sociale
Pe conturile fb și youtube Radio România în 15 ianuarie, începând cu ora 18.00 vor putea fi urmărite, din jumătate în jumătate de oră, înregistrările audio-video realizate de patru muzicieni, selectați de Radio România Muzical pentru a reprezenta România la prestigiosul concurs Concertino Praga 2021, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio.
Cei patru muzicieni sunt: violoncelistul Ștefan Iordachi (la pian: Raluca Cimpoi Iordachi) - ora 18.00, chitaristul Tudor Torge - ora 18.30, clarinetista Ioana Tomescu (la pian Ghizela Tulvan) - ora 19.00 și violonista Sofia Smărăndescu (la pian: Cătălin Răducanu) - ora 19.30.
Ștefan Iordachi are 11 ani și este elev la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, clasa profesor Ana Maria Paladi. Tudor Torge are 14 ani, este elev la Școala de muzică Augustin Bena din Cluj-Napoca, profesor Viorela Filimon. Ioana Tomescu are 15 ani, este elevă la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, clasa profesor Ovidiu Căplescu. Sofia Smărăndescu are 15 ani, este elevă la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, clasa profesor Magdalena Ursu.
Toți tinerii muzicieni au premii relevante câștigate la concursuri naționale și internaționale. Concertino Praga este cea mai veche și singura, în prezent, competiție pentru tineri muzicieni derulată sub egida Uniunii Europene de Radio. Se adresează muzicienilor cu vârsta până la 16 ani. Ediția 2021 se derulează astfel: un prim juriu internațional audiază înregistrările înscrise în concurs, urmând a fi selectați 25 candidați. În etapa a doua, alt juriu internațional selectează finaliști care vor fi invitați la Praga în septembrie 2021 pentru a susține etapa cu orchestră a concursului, în urma căreia se anunță câștigătorii.