Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Colecția de discuri Radio România Muzical la Editura Casa Radio

Publicat: miercuri, 20 Noiembrie 2019 , ora 9.53
În cadrul colecției Radio România Muzical de la Editura Casa Radio, în 2019 au apărut deja trei titluri și se află în pregătire, urmând să fie lansat în perioada imediat următoare, un al patrulea.

Dublul CD "Moștenitorii României muzicale" reunește secvențe muzicale din trei recitaluri organizate de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera în cadrul proiectului cu același nume, la Sala Radio. Începând din octombrie 2018, tinerii și foarte talentații muzicieni ai României, cu cariere internaționale, dar care apar mai rar pe scenele românești, au fost invitați să susțină recitaluri la Sala Radio. Pe albumul recent apărut la Editura Casa Radio regăsiți înregistrări surprinse în timpul recitalurilor susținute de trei pianiști: Florian Mitrea (octombrie 2018), Adela Liculescu (octombrie 2018) și Axia Marinescu (iunie 2019). Au fost recitaluri foarte diverse, centrate în jurul câte unei tematici: Florian Mitrea - muzici scrise de compozitori din zona Dunării, Adela Liculescu - repertoriu de virtuozitate, Axia Marinescu - repertoriu francez.

Discul "Iarna magică" poartă titlul unui eveniment deja devenit tradiție la București - concertul de Crăciun susținut la Ateneul Român de Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal. Radio România Muzical a ales secvențe din aceste concerte pe care le-a înregistrat și transmis în direct de-a lungul anilor, iar rezultatul este un album cu o atmosferă care amintește de celebrul concert de Anul Nou de la Viena: muzica familiei Strauss, dar și opusuri celebre cu aură de sărbătoare, în interpretări excepționale, așa cum ne-a obișnuit Orchestra Română de Tineret.

"Vara magică" este titlul singurului festival de vară organizat la București pentru iubitorii muzicii culte. Radio România Muzical a înregistrat integral toate edițiile acestui festival cu o istorie de aproape 10 ani; iar pentru un prim disc cu titlul "Vara magică" au fost selectate două lucrări, în interpretări emblematice: Concertul pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvorak, cu Valentin Răduțiu și Orchestra Națională Simfonică a României, dirijor Cristian Măcelaru și Simfonia a IV-a "Italiana" de Felix Mendessohn, versiune a Orchestrei Române de Tineret, dirijor Cristian Mandeal.

Un proiect cu o istorie de nouă ani, dintre care cinci ca program național în școlile românești: "Ascultă 5 minute de muzică clasică", acum, și un CD care va fi disponibil în perioada imediat următoare la Editura Casa Radio. Pe disc se regăsesc secvențe din proiect, așa cum a fost propus copiilor din școlile românești: lucrări esențiale din muzica cultă, în interpretări de referință din fonoteca Radio România, însoțite de scurte explicații cu informații esențiale pentru o cultură muzicală generală.

Despre toate discurile din colecția Radio România Muzical la Editura Casa Radio găsiți detalii complete aici. http://www.edituracasaradio.ro/

Vă recomandăm și alte discuri muzicale ale Editurii Casa Radio, apărute în 2019: "Arta lui Dan Grigore - George Enescu", "Dinu Lipatti - compozitor", "Duelul viorilor - Tango", "Alexandru Anastasiu - The Seasons" cu Orchestra Națională Radio, dirijor David Crescenzi, "PlaCELLO" cu Răzvan Suma și Adrian Mantu.

Discurile sunt disponibile la standul Editurii Casa Radio de la Sala Radio, în librăriile din întreaga țară și, pe perioada Târgului Gaudeamus Radio România, la standul Editurii Casa Radio din pavilionul B2 al Romexpo, deschis în perioada 20-24 noiembrie, între orele 10.00-20.00.