Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Albumul de debut al sopranei Lise Davidsen - la Opera și vedetele ei

Publicat: vineri, 15 Noiembrie 2019 , ora 16.14

În săptămâna 18 -22 noiembrie 2019 descoperim vocea extraordinară a sopranei Lise Davidsen. În 31 mai ea și-a lansat albumul solo de debut, la o importantă casă de discuri - Decca. Pe parcursul a cinci rubrici Opera și vedetele ei ascultăm integral noul compact-disc, realizat în compania Orchestrei Philharmonia și a dirijorului Esa-Pekka Salonen. Materialul discografic conține arii și lieduri de Richard Strauss și arii din Tannhäuser de Richard Wagner.

Decca nu a mai semnat un contract de exclusivitate cu o soprană scandivană încă de pe vremea lui Birgit Nilsson, al cărei centenar a fost sărbătorit în 2018. Această nouă colaborare este, deci, foarte semnificativă, așa cum semnificativă este și contribuția Orchestrei Philharmonia în acest context; deoarece ansamblul londonez a cântat în primă audiție Ultimele patru lieduri ale lui Strauss, împreună cu Kirsten Flagstad, la Royal Albert Hall, în mai 1950. Dirijor era, atunci, Wilhelm Furtwängler.

Despre discul ei solo Lise Davidsen spunea: "Sper ca această înregistrare să le facă tot atât de multă plăcere ascultătorilor pe cât de multă plăcere ne-a făcut nou, muzicienilor, când l-am imprimat. Aș vrea să le mulțumesc lui Esa-Pekka, muzicienilor din orchestra Philharmonia și tuturor celor de la Decca pentru parteneriatul grozav și pentru că m-au susținut în fiecare moment. Sper ca acesta să fie începutul unei colaborări minunate și de lungă durată cu ei."

În primăvara lui 2019 Davidsen a debutat în rolul Elisabeth într-o nouă producție cu opera wagneriană Tannhäuser pusă în scenă la Opera din Zürich - un rol pe care l-a reluat la Bayreuth în iulie și în august sub bagheta dirijorală a lui Valeri Gergiev. Radio România Muzical a preluat, de altfel, în direct, spectacolul din 25 iulie din festivalul Wagner. Iar publicul din România a avut ocazia să o vadă și să o audă pe Lise Davidsen și în ediția din acest an a Festivalului Enescu, unde a interpretat rolul Ellen Orford din opera Peter Grimes a lui Britten, într-o versiune de concert prezentată la Sala Palatului în 15 septembrie.

Chiar în această perioadă Lise se pregătește să debuteze pe scena Operei Metropolitan din New York, unde va apărea, din 29 noiembrie până în 21 decembrie, în rolul Lisei (sic!) din Dama de pică de Ceaikovski. Davidsen a mai interpretat acest rol și la începutul anului 2019, pe scena Operei din Stuttgart. Printre colaborările importante ale artistei norvegiene în vârstă de 32 de ani se numără și cea cu Opera Regală londoneză, unde a cântat pentru prima dată în ciclul wagnerian Inelul Nibelungului în 2018, colaborarea cu Festivalul de la Glyndebourne, unde a fost Ariadna în opera Ariadna la Naxos de Richard Strauss în iunie 2017 precum și recitalul susținut cu un an înainte la Wigmore Hall din Londra.

Operalia - un moment decisiv pentru cariera sopranei

Davidsen a crescut în Stokke, o localitate rurală din sud-estul Norvegiei, și a început să studieze chitară și canto la 15 ani. În 2010 a fost licențiată a Academiei de Muzică Grieg din Bergen, iar mai târziu a absolvit cursurile Academiei Regale Daneze de Muzică și pe cele ale Academiei de Operă din Copenhaga. Cunoscută a devenit în vara lui 2015, odată cu câștigarea Concursului Regina Sonja, din Norvegia natală; Lise a primit la scurt timp după alte trei distincții: Premiul întâi, premiul Birgit Nilsson și Premiul publicului la Concursul Operalia, organizat de Placido Domingo.

Aceste extraordinare reușite i-au deschis ușile marilor teatre de operă din lume. Lise Davidsen a debutat rapid după concursuri în Medea de Cherubini la Festivalul de la Wexford, în Ortlinde din Valkiria de Wagner la Opera de Stat Bavareză, în Agathe din Freischütz de Weber cu ocazia unei noi montări la Opera din Zürich, a fost Isabella din Dragoste interzisă de Wagner la Teatro Colon din Buenos Aires și a interpretat rolul titular din Ariadna la Naxos de Richard Strauss pe scena Operei din Viena în 2017 și, un an mai târziu, în Festivalul de la Aix-en-Provence.

Albumul ei solo de debut (pentru că Lise Davidsen avea deja imprimări în discografie, dar nici una solo și nici una la o casă atât de importantă ca Decca) confirmă faptul că artista este cu adevărat o forță vocală și muzicală. "Davidsen este un nume pe care trebuie să-l ținem minte și voce pe care odată ce o auzi n-o mai poți uita!" - scria publicația engleză Gramophone după ce îi acordase sopranei, în 2018, sopranei, premiul Young Artist of the Year - Tânărul Artist al Anului.

Irina Cristina Vasilescu