Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE. Debut de stagiune: Filamonica della Scala dirijată de Riccardo Chailly

Publicat: joi, 31 Octombrie 2019 , ora 14.32

Filamonica della Scala ȋși ȋncepe cea de-a 37-a stagiune sub semnul muzicii beethoveniene, ca parte a proiectului lansat de Uniunea Europeană de Radio ("Colecția Beethoven") și ca omagiu adus marelui clasic de la a cărui naștere se vor ȋmplini 250 de ani peste câteva luni. Firesc, la pupitru se va afla Riccardo Chailly, director muzical al celebrei opere milaneze și semnatarul unei integrale Beethoven ce a bulversat lumea muzicală de pretutindeni.

Cu un instinct și o cultură de dimensiuni colosale, o carismă, pasiune și energie absolut fantastice, Riccardo Chailly este unul dintre cei mai impozanți șefi de orchestră, cu peste 150 de albume discografice pentru care a primit numeroase distincții, Echo Klassik (2012 și 2015) și Premiul Gramophone (2014) fiind cele mai recente. De arta sa ne-am bucurat și la București, ȋn Festivalul "George Enescu" - ediția 2017, concertele fiind memorabile!

Dacă ȋn perioada de 11 ani (până ȋn 2016) derulată ȋn fruntea Orchestrei "Gewandhaus" din Leipzig maestrul italian a dirijat integrale fundamentale din literatura germană, cu simfonii de Beethoven, Mahler, Bruckner și Brahms, ȋncepând din 2015, la Milano a realizat cu Filarmonica della Scala o serie de discuri ancorate ȋn peisajul componistic italian, precum "Viva Verdi" , albumul "Overtures, Preludes & Intermezzi", ca și două albume dedicate muzicilor lui Luigi Boccherini și Nino Rota.

Va fi incitant să-l urmărim luni, 4 noiembrie, ora 21.00 la pupitrul orchestrei milaneze ȋn Ludwig van Beethoven, Simfonia a II-a op. 36 ȋn Re major și Simfonia a III-a op. 55 ȋn Mi bemol major "Eroica", pentru că se știe cât de mult ține Riccardo Chailly la "amprenta personală" și cât de mult urăște rutina.

Monica Cengher