Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Jordi Savall dirijează Beethoven, ȋn direct de la Barcelona

Publicat: marți, 8 Octombrie 2019 , ora 9.35

Una dintre cele mai plurivalente personalități ale generației sale, interpret la viola da gamba, șef de orchestră, compozitor, pedagog, cercetător, creator de proiecte inedite și ansambluri de muzică veche, ȋndrăgitul Jordi Saval se dedică integralei beethoveniene celebrând astfel 250 de ani de la nașterea Titanului, aniversat ȋn 2020 pe ȋntreg mapamondul. După un prim episod ce a avut loc ȋn primăvară cu simfoniile nr. 1, 2 și 4, maestrul catalan abordează joi 10 octombrie, Simfonia a III-a Eroica și Simfonia a V-a. Concertul de la Sala Auditorium a Palatului Muzicii Catalane din Barcelona va fi transmis ȋn direct de Radio România Muzical, de la ora 21,00.

La o distanță de 25 de ani de la imprimarea Eroicii ("ȋntr-o singură noapte, după concert și ȋntr-o atmosferă incredibil de intensă") Jordi Savall revine la simfoniile bethoveniene spunând că "abordarea e mult diferită față de alți dirijori, pentru că eu intru ȋn universul lui Beethoven pornind de la muzica lui Johann Sebastian Bach sau a lui Jean Philippe Rameau și nu din direcția opusă: Johannes Brahms sau Gustav Mahler". Cercetarea minuțioasă a manuscriselor, respectarea cu sfințenie a indicațiilor metronomice, ȋn unele cazuri incredibil de alerte, ca și folosirea instrumentelor de epocă conferă particularități viziunii sale ce excelează, ȋn general, prin eleganță și profunzime.

Ca oricare alt proiect gândit și realizat de Jordi Savall, și cel de față a avut o pregătire ȋndelungată, lansată ȋn urmă cu un an. Ȋn toamna lui 2018 a selectat tineri instrumentiști din 15 țări ce s-au perfecționat ȋn "Academia Beethoven- 250", muzicieni prezenți pe scena de la Barcelona. Un schimb de generații? Cu siguranță!

Jordi Savall este un adevărat magician. Sub bagheta sa Simfoniile a III-a și a V-a de Beethoven vor avea parte de o energie poate mai puțin marțială decât alte versiuni, dar ne vor atrage prin belcanto-ul corzilor și voiciunea tempourilor.

Monica Cengher