Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Andrei Ioniță debutează în compania Orchestrei Radiodifuziunii Daneze

Publicat: luni, 27 Mai 2019 , ora 13.58

Joia aceasta, în 30 mai, îl puteți asculta în direct pe violoncelistul Andrei Ioniță, care interpretează în compania Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Daneze Concertul op. 104 în si minor de Antonin Dvorak. Transmisiunea directă de la Sala de concerte a Radiodifuziunii daneze începe la ora 20.30, în cadrul emisiunii Scena europeană. Programul mai conține o partitură faimoasă și iubită, cea a Suitei Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski, în orchestrația lui Maurice Ravel.

Andrei Ioniță avea deja premii importante în palmares în anul 2015, fiind laureat al Concursurilor ARD, "Aram Haciaturian", "David Popper" și "Emanuel Feuermann", dar reușita care l-a adus încă mai mult în atenția lumii muzicale internaționale a fost câștigarea premiului I în cadrul Concursului Internațional "Ceaikovski", derulat în Rusia. A cântat deja în compania unor ansambluri de renume internațional și a unor muzicieni importanți ai zilelor noastre - ca Valeriy Gergiev sau Mikhail Pletnev, a fost invitat al marilor festivaluri de muzică clasică, iar stagiunea curentă, 2018-2019, cuprinde și debutul lui alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Daneze.

La pupitrul dirijoral ar fi trebuit să se afle Yuri Temirkanov, care a trebuit să anuleze această apariție din cauza unor probleme de sănătate. Muzicianii danezi au apelat, deci, la un vechi colaborator, conaționalul Christian Kluxen, numit recent dirijor șef al ansamblului Victoria Symphony din Canada și al Arctic Philharmonic din Norvegia. Dirijorul născut în anul 1981 a debutat în anul 2008 și de atunci înainte a condus diverse orchestre europene, ca Netherlands Philharmonic, Orchestra Philharmonique de Strasbourg, Duisburger Philharmonic, orchestrele filarmonice din Gothenburg, Malmö, Helsingborg, Trondheim și Kristiansand, Orchestra Simfonică RTÉ din Dublin, Kremerata Baltica. În stagiunea 2014-2015 Kluxen a beneficiat de bursa Dudamel, care i-a permis să lucreze ca asistent al dirijorilor Gustavo Dudamel și Esa-Pekka Salonen, la Filarmonica din Los Angeles. Activitatea lui cuprinde și apariții în spectacole de operă, în anul 2016 el fiind nominalizat de International Opera Awards la categoria "Tânărul dirijor al anului".

O nouă transmisiune directă disponibilă prin intermediul Uniunii Europene de Radio - joi, 30 mai 2019, de la ora 20.30.

 

Irina Cristina Vasilescu