Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Matthäus-Passion de Bach în versiunea lui Jordi Savall în direct de la Barcelona

Publicat: marți, 16 Aprilie 2019 , ora 12.07

Jordi Savall este unul dintre cei mai minunați artiști și cercetători ai fenomenului muzical, specializat în perioadele medievale, renascentiste și baroce (deși uneori merge, în concertele sale, și către epocile clasice și chiar romantice). În apropierea sărbătorilor pascale remarcabilul muzician prezintă la Barcelona o versiune modificată a oratoriului Matthäus-Passion BWV 244 de Johann Sebastian Bach.

După ce a adus în fața publicului o versiune nouă, reconstruită de el însuși, a Pasiunii după Marcu, Jordi Savall își concentrează, așadar, atenția asupra partitura Pasiunii după Matei, ce are ca subiect suferințele și moartea lui Hristos, potrivit Evangheliei după Matei. Savall folosește în concertul din 16 aprilie partitura manuscris din 1736, întrucât cea originală, a cărei primă audiție a avut loc în 1727 s-a pierdut, iar a doua versiune, datată 1729, a fost mult modificată (în 1736 de autor). Revizităm, deci, ultima versiune, mulțumită lui Savall, care va conduce splendidele dialoguri muzicale dintre vocile și instrumentele prezente în cele două coruri și cele două orchestre. Vom asculta și Arioso, conținând cuvintele lui Hristos, care le oferă discipolilor săi cupa sacră ("Acesta este sângele meu"), precum și ritmurile crude ale flagelației.

Ne reamintim, cu acest prilej, și revenirea muzicii lui Johann Sebastian Bach și a Barocului în sălile de concert a început cu (re)interpretarea acestui opus, dirijat de Felix Mendelssohn la Berlin, în 11 martie 1829.

Concertul are loc la Sala Pablo Casals din complexul L'Auditori din Barcelona, aducându-i laolaltă pe scenă pe sopranele Marta Mathéu și Rachel Redmon, pe mezzosoprana Marianne Beate Kielland, pe contratenorul Raffaele Pé, baritonii Marc Mauillon și Mathias Winckhler, precum și pe membrii Corului de Copii al Societății Amics de la Unió, La Capella Reial de Catalunyași Orchestra Le Concert des Nations. Cu toții vor fi conduși, bineînțeles, de Jordi Savall.
Irina Cristina Vasilescu