Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Francesco Piemontesi ȋn integrala concertelor de Beethoven - live de la Lugano joi, 11 aprilie, ora 21.30

Publicat: marți, 9 Aprilie 2019 , ora 11.55

După succesul extraordinar din 14 februarie, când a interpretat concertele nr. 1, 2 și 4 de Ludwig van Beethoven, Francesco Piemontesi revine ȋn stagiunea Orchestrei Elveției Italiene dirijată de Markus Poschner pentru a finaliza integrala, oferind mai mult decât ne-am aștepta; ca și când interpretarea concertelor nr. 3 ȋn do minor și nr. 5 ȋn Mi bemol major "Imperialul" nu ar fi destul de solicitantă, ȋn simfonicul de la Lugano din 11 aprilie solistul a inclus ȋn deschidere și o partitură camerală beethoveniană: Cvintetul op. 16 ȋn Mi bemol major pentru pian și suflători, ce are aspectul unui quasi-concert pentru pian.

Un tur de forță? Puțin spus! Pianistul ajuns la maturitate, râvnit de marile orchestre ale lumii, aruncă cu generozitate culori divine pe claviatură lăsând impresia unei spontaneități ce contrariază, pur și simplu; sunt concerte cunoscute și iubite de ascultători, și totuși inedite prin modul ȋn care le interpretează. Fără ȋndoială că lecțiile urmate cu Alfred Brendel au avut un rol hotărâtor; "la ȋnceput mi-a măcelărit fiecare frază" - ȋși amintește Piemontesi. Detaliile puse sub lupa unei gândiri logice, ce coboară ȋn adâncuri sub sabia lui "de ce?" au coerență ȋn viziunea lui, fără ca să mai vorbim despre talentul și marea sa forță empatică.

Cvintetul op. 16, Concertele nr. 3 op. 37 și nr. 5 op.73 cu pianistul Francesco Piemontesi reprezintă o invitație promițătoare, acesta aducându-l pe Beethoven ȋn secolul XXI. Cum? Ascultați transmisiunea directă de la Centrul de Cultură și Congrese din Lugano!

Credit foto: Marco Borggreve 

Monica Cengher