Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Konzerthaus din Berlin

Publicat: vineri, 22 Martie 2019 , ora 12.36


Vă invit să pășim împreună pe covorul roșu așternut de-a lungul zecilor de trepte care urcă spre impunătoarea intrare a Sălii Konzerthaus din capitala Germaniei. Invitatul serii va fi dirijorul Vladimir Jurowski - născut la Moscova în 1972, dar care trăiește în Germania din 1990, fiul dirijorului Mikhail Jurowski și nepotul compozitorului de muzică de film Vladimir Mihailovici Jurowski.

Vladimir Jurowski ne propune un program romantic cu două lucrări monumentale, în primul rând Concertul nr.2 op.83 în Si bemol major pentru pian și orchestră de Johannes Brahms, în care solist va fi americanul Nicholas Angelich.

De la vârsta de 7 ani când a apărut prima dată în public și a interpretat Concertul nr.21 în Do major de W.A. Mozart și până azi când călătorește în întreaga lume și colaborează cu cele mai importante orchestre, Nicholas Angelich și-a construit cariera cu răbdare și profesionalism. S-a mutat la Paris la 13 ani pentru a studia cu Aldo Ciccolini, Yvonne Loriod sau Michel Béroff; au urmat concursuri pe care Nicholas Angelich le-a câștigat, invitații la diverse filarmonici, colaborări cu dirijori de renume sau cu ansambluri camerale importante.

În partea a doua a concertului pe care îl vom transmite în direct de la Konzerthaus din Berlin veți putea asculta Simfonia I în Re major de Gustav Mahler în varianta originală, în cinci părți. Mahler a revizuit de mai multe ori această lucrare compusă în 1888, ultima variantă fiind fără cea de-a doua parte în Adagio, denumită și Blumine (Inflorescență).


Laura Ana Mânzat