Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Violonistul Vadim Gluzman ȋn direct de la 'Elbphilharmonie' - duminică 24 februarie, ora 12.00

Publicat: joi, 21 Februarie 2019 , ora 12.19

Ultima dintre transmisiunile directe internaționale ale acestei săptămâni ne va face o duminică mai frumoasă, plăcută, ȋnsorită din punct de vedere muzical, pentru că ne vom conecta la prânz cu una dintre cele mai faimoase săli de concerte ale lumii, "Elbphilharmonie", care, ȋn pofida scandalurilor iscate pe tema acusticii, ȋn continuare rămâne una dintre sălile preferate de marii artiști ce se perindă pe la Hamburg ȋntr-un ritm amețitor. Oricum, captarea radio va fi impecabilă!

Cu o amprentă sonoră "de aur", violonistul Vadim Gluzman este unul dintre vârfurile mondiale, inclus de Jean-Michel Molkhou ȋn cel de-al doilea volum "Mari violoniști ai secolului XX" alături de Joshua Bell, Hilary Hann, Anne Sophie Mutter, Gil Shaham, ȋn total, 30 de violoniști născuți ȋntre 1948-1985. Cartea a apărut ȋn 2014, an ȋn care Gluzman ȋncheia la București "Festivalul RadiRo" cu o evoluție impresionantă. Provenind dintr-o familie de muzicieni, tatăl - dirijor și mama - muzicolog, violonistul a trăit cea mai mare parte a adolescenței la Riga și a avut multe șanse ȋn viață: ȋn Rusia studiat cu Zakhar Bron, iar după căderea Cortinei de Fier a emigrat ȋn Israel, unde l-a avut mentor pe Isaac Stern; apoi a urmat studii la Juilliard School din New York cu Dorothy DeLay. Ȋn prezent, continuă să ofere concerte ȋn cele mai distinse stagiuni din America și Europa, emoționând prin timbrul instrumentului său, un Stradivarius din 1690, ce i-a aparținut lui Leopold Auer, violonistul căruia Ceaikovski i-a dedicat Concertul ȋn Re major op. 35. Acest concert ȋl ascultăm cu Vadim Gluzman duminică la prânz, partitură preludiată de Dublul concert op. 3 nr. 8 de Antonio Vivaldi (Stefan Wagner - la vioara a doua).

Dirijorul polonez Krzysztof Urbanski, la doar 37 de ani, deține de peste 8 ani postul de directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Indianapolis. Cu Orchestra "Elbphilharmonie" din Hamburg a debutat ȋn 2009, iar din 2015 este dirijor invitat permanent al renumitului ansamblu hanseatic, cu care a semnat până acum șase albume discografice. Ȋn ȋncheierea simfonicului de duminică va dirija Simfonia a IV-a "Italiana" de Felix Mendelssohn.

Photo: Marco Borggreve

Monica Cengher