Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Două evenimente derulate sub Cupola Ateneului Român la Concertele RRM

Publicat: luni, 21 Ianuarie 2019 , ora 14.45

În 29 septembrie 2018, violonistul Vlad Maistorovici și pianista Diana Ionescu au deschis seria de concerte "Morning Mood" - un proiect al Societății Muzicale. Tot anul trecut, în 7 noiembrie, dirijorul Gabriel Constantin Popescu a ales să sărbătorească 65 de ani din care 45 de activitate artistică pe scena Ateneului Român alături de corala pe care a înființat-o în urmă cu 25 de ani.

"E un moment de bilanț, un moment emoționant pentru mine. Sunt fericit că sunt pe scenă cu studenții mei, cu corul meu academic - Musica Selecta - cu care împărtășim frumusețile armoniei corale" - a mărturisit în finalul serii Gabriel Constantin Popescu. Cunoscut mai întâi sub numele de Corala "Sfântul Gheorghe", tânărul ansamblu a evoluat, diversificându-și repertoriul, la început preponderent religios. Redenumit în 1996 "Musica Selecta", a devenit o prezență constantă în viața corală bucureșteană și națională. A concertat pe cele mai prestigioase scene bucureștene dar și în bisericile importante ale Capitalei, iar peste hotare la festivaluri și concursuri corale din Franța și Germania. În 7 noiembrie 2018, la Sala Mare a Ateneului Român, Corul Musica Selecta, dirijat de muzicianul aniversat, a interpretat un program ce a cuprins lucrări din repertoriul coral românesc și universal.

În 29 septembrie 2018, Societatea Muzicală a propus o nouă tradiție: "Morning Mood", concerte matinale de weekend la Ateneul Român. Inaugurarea acestor serii le-a aparținut violonistului Vlad Maistorovici și pianistei Diana Ionescu. Violonist, compozitor și dirijor, Vlad Maistorovici este un muzician nonconformist cu o activitate internațională ca solist și în diverse formule camerale, cu un repertoriu care nu cunoaște limite. În 29 septembrie 2018, pentru primul recital al seriei "Morning Mood" ,Vlad Maistorovici și-a ales ca parteneră de scenă pe Diana Ionescu. Câștigătoare a Marelui Premiu a Concursului Internațional de Pian "George Enescu" 2001, precum și a Premiului Alexis Weissenberg Elveția și a Glass Sellers Trophy Londra 2010, Diana Ionescu a cântat în cadrul unor festivaluri importante precum: Verbier, Progetto Martha Argerich-Lugano sau Kyoto Music Festival. În 2015 a fondat Vibrate Festival Brașov alături de Vlad Maistorovici, eveniment internațional anual care explorează modalități de a împrospăta experiența ascultării muzicii clasice. Cei doi muzicieni au făcut acest lucru și în 29 septembrie, sub cupola Ateneului Român, propunând publicului un program divers, cu opusuri de Giuseppe Tartini și Wolfgang Amadeus Mozart, Eugène Ysaÿe, Arvo Part și chiar muzici din repertoriul trupei Queen.

Selecțiuni din concertul aniversar al Coralei Musica Selecta și din recitalul Morning Mood sunt propunerile noastre pentru Concertele Radio România Muzical din 22 ianuarie, ora 19.30.

Jeanine Costache