Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Giovanni Sgambati - un romantic italian apreciat de Liszt si Wagner

Publicat: luni, 7 Ianuarie 2019 , ora 17.48

Când vorbim despre muzica din Italia secolului XIX parcă ne gândim în mod firesc la Teatrul Liric, la melodramă, la acel teritoriu al cântului vocal, al spectacolului care a cucerit nu numai continentul nostru ci și o întreagă lume!

Celebritatea unor creatori precum Rossini, Bellini, Donizetti si apoi faima uriașă a lui Giuseppe Verdi a acaparat atenția melomanilor generații de-a rândul. Dar - în a doua parte a acestui veac al Romantismului muzical - au existat și personalități artistice care au militat pentru readucerea în atenție a genurilor simfonice și a celor camerale instrumentale, cu preocuparea de "integra" peisajul peninsulei în contexul general al manifestărilor vremii.

Chiar dacă a compus și opere, Giovanni Sgambati și-a legat numele mai degrabă de revitalizarea vieții de concert simfonice și camerale în Roma și alte centre muzicale ale spațiului său natal...

Imagini pentru Giovanni SgambatiPianist excelent, elev al lui Franz Liszt - Sgambati a oferit ca solist prima audiție a "Imperialului" beethovenian pe teritoriul italian! Dirijor foarte apreciat, a avut inițiativa pe a prezenta publicului italian pentru prima dată Simfonia a III-a "Eroica" și cea de a VII-a din lista marilor opusuri de Beethoven, iar Franz Liszt i-a încredințat prima audiție a monumentalei sale Simfonii "Dante"...

Prestigiul interpretului și al creatorului italian a fost consolidat în timp în turneele intreprinse în Europa; a fost trimis ca reprezentant al țării sale la Expoziția mondială de la Paris - unde a primit și oferta de a prelua atribuțiile lui Anton Rubinstein la Conservatorul de la Sankt Petersburg, dar muzicianul italian a refuzat-o; dar a militat pentru învățământul muzical în Roma și a reușit să impună în sistemul educațional al capitalei Italiene instituții importante.

Creator de lucrări pentru pian, de muzică de cameră, de pagini simfonice, concertante și vocal simfonice, Giovanni Sgambati (1843 - 1914) este redescoperit de interpreții și publicul actual prin înregistrări recente. Vă ispitim curiozitatea de a explora acest orizont componistic în ediția din 10 ianuarie a Cabinetului de curiozități, de la ora 19, emisiunea fiind difuzată în reluare sâmbătă de la 16,30.


Anca Ioana Andriescu