Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Pe 20 iulie – o primă invitație la Festivalul Proms!
Am mai scris aici, cu un an în urmă despre extraordinara atmosferă a Festivalului Proms de la Londra. Despre invitația pe care o fac organizatorii an de an de a iubi muzica clasică, lăsând deoparte cutumele protocolului în sala de concerte și păstrând exclusiv bucuria de a trăi momente minunate împreună cu marii artiști ai momentului, într-un loc care îți taie respirația prin frumusețea arhitecturii și încărcătura sa istorică și culturală – Royal Albert Hall.
Ediția din acest an a debutat pe 13 iulie și până pe 8 septembrie oferă o multitudine de evenimente, derulate în jurul unor centenare: sfârșitul Primului Război Mondial, nașterea lui Leonard Bernstein, trecerea la cele veșnice a compozitorilor Claude Debussy, Lili Boulanger, Hubert Parry și recunoașterea dreptului la vot de către Parlamentul britanic. La acestea se adaugă un număr de 27 de lucrări prezentate în premieră în Marea Britanie și 14 în premieră londoneză. Cam așa arată datele unui real eveniment la care aspiră să participe orice muzician și să asiste orice meloman.
Anul acesta am bucuria să vă fiu alături într-o primă transmisiune direct din Proms 2018, vineri, 20 iulie, de la ora 21.30, pentru a urmări un program muzical reunit sub titlul Youthful Begginings. Explicația vine din includerea pe afiș a unor opusuri ce aparțin compozitoarelor Lili Boulanger și Morfydd Llwin Owen, ambele pierind la vârste tinere, cu 100 de ani în urmă. Concertul pe care vi-l propunem vă va da ocazia să le cunoaștem mai bine muzica, dar și parcursul lor biografic pe care îl vom aminti în prezentarea concertului. Chiar dacă nu s-au stins în cel de-al treilea deceniu de viață, ca cele două muziciene evocate mai sus, nici ceilalți doi compozitori din programul acestei seri nu s-au remarcat prin longevitate, iar lucrările pe care dirijorul danez Thomas Søndergård le propune în seara de 20 iulie, pot fi încadrate la capitolul tinereții creatoare. Concertul nr.1 pentru pian a fost scris de Mendelssohn la 21 de ani, iar Schumann punea pe note cea de-a patra Simfonie a sa la 31 de ani. Thomas Søndergård este invitat să dirijeze Orchesta Națională BBC a Țării Galilor în două concerte; cel pe care îl vom urmări împreună va fi primul, iar cel de-al doilea, derulat două zile mai târziu, va avea un program ce pune în evidență măiestria duo-ului dirijor-ansamblu – Simfonia a 8-a de Mahler.
Seara zilei de 20 iulie ne va aduce și o întâlnire specială, cu pianistul francez Bertand Chamayou, câștigător de nu mai puțin de patru ori al Premiului “Victoires de la musique classique” și deținător al titlului de Cavaler ar Ordinului Artelor și Literelor, conferit de Guvernul francez. La îndemnul mentorului său Murray Perahia, Chamayou a înregistrat în 2008 pentru casa Naïve Cântece fără cuvinte de Felix Mendelssohn, iar afinitatea pe care și-a descoperit-o pentru muzica romanticului german se va concretiza și în evenimentul de la Proms, prin interpretarea Concertului nr.1. Multe elemente de interes în această seară muzicală, preluată de postul nostru ca membru al Uniunii Europene de Radio, dar și surprize pe care vi le voi dezvălui pe 20 iulie, începând cu ora 21.30.