Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Herbert Blomstedt dirijează Simfonia a IX-a de Gustav Mahler la Scala din Milano
Simfonia a IX-a în Re major de Gustav Mahler va răsuna în același spațiu în care s-au afirmat Domenico Cimarosa și Vincenzo Bellini, în care Verdi și-a prezentat operele în prime audiții.
La pupitru se va afla Herbert Blomstedt, muzician suedez, născut în SUA la 11 iulie 1927. El a studiat la Conservatorul Regal din Stockholm și la Universitatea din Uppsala apoi a plecat la Darmstadt pentru a aprofunda domeniul muzicii contemporane și muzica barocă. Și-a descoperit pasiunea pentru dirijatul de orchestră alături de maeștri importanți ca Igor Markevitch și Jean Morel la Juilliard School din New-York, s-a afirmat în 1953 când a câștigat premiul I la Concursul "Kuossevitzky" urmat doi ani mai târziu de încă un premiu de dirijat la Salzburg. Herbert Blomstedt a început să profeseze la pupitrul Orchestrei Simfonice din Norrköping unde a rămas până în 1962 când a preluat conducerea Orchestrei Filarmonicii din Oslo, în următorii 20 de ani și-a legat numele și de alte două orchestre simfonice de Radio importante, daneză și suedeză. La pupitrul Kapellei de Stat din Dresda, a înregistrat lucrări de Richard Wagner, integrala simfoniilor de Beethoven și Schubert, iar după 1985 s-a mutat în SUA unde a preluat conducerea Orchestrei Simfonice din San Francisco.
În seara de 22 iunie îl regăsim pe Herbert Blomstedt la pupitrul Orchestrei Teatrului "La Scala" din Milano. Va dirija Simfonia a IX-a în Re major de Gustav Mahler, o lucrare încheiată în 1910 și care a fost înregistrată de peste 160 de ori până azi, o simfonie căreia autorul i-a dat numărul 10 dintr-o superstiție legată de cifra 9 pe care voia să o eludeze, făcând referire la creațiile simfonice lăsate de Beethoven, Schubert sau Bruckner. Se pare că nu a reușit, Simfonia a IX-a în Re major fiind ultima simfonie pe care Mahler a definitivat-o.