Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

George Georgescu - Interpretul zilei

Publicat: miercuri, 14 Februarie 2018 , ora 9.55

În 14 februarie 1888 se inaugura clădirea Ateneului Român, absolut necesară ca sediu Societății Filarmonicii Române, prima noastră orchestră simfonică înființată încă din 1868, și dirijată de Eduard Wachmann. Unul dintre inițiatorii proiectului, Constantin Esarcu, spunea într-o conferință a societății Atheneul român: "Să ridicăm în orașul nostru un monument astfel încât posteritatea, uitându-se la dânsul să spună că am fost nebuni...!" Fericită condiție dacă privim rezultatul - această bijuterie arhitectonică realizată de francezul Albert Galleron, la indicațiile lui Alexandru Odobescu - având sprijinul întregii populații a Bucureștiului. Sloganul epocii - ne referim la perioada 1886 - 1888 era "dați un leu pentru Ateneu". Și s-a construit în formă circulară, întrucât fundațiile erau destinate inițial unui circ. Eduard Wachmann a fost cel care a dirijat primul concert al Societății Filarmonicii Române pe scena Ateneului Român, în 5 martie 1889. I-au urmat la direcție după moartea sa, Dimitrie Dinicu, și din 1920, într-o primă etapă, George Georgescu. 

George Georgescu a fost directorul Filarmonicii bucureștene între anii 1920 - 1944 și 1954 - 1964, cu alte cuvinte până la moartea sa.  După cum scria compozitorul Pascal Bentoiu într-un memento, creația majoră a maestrului George Georgescu rămâne Orchestra Filarmonicii G. Enescu din București. "El nu dirija, el oficia, era magicianul care obținea din corpul misterios al ansamblului instrumental sonoritățile pe care le dorea". În 12 septembrie 2017 s-au împlinit 130 de ani de la nașterea acestei personalități tutelare a vieții muzicale românești de-a lungul a peste 5 decenii. Astăzi, 14 februarie 2018, descoperim, în calendar aceeași cifră - 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român. Se împletesc cele trei entități - statura dirijorului, prestigiul orchestrei, și eleganta structura arhitectonică, simbol de neegalat al Bucureștiului muzical. 

George Georgescu a fost discipolul lui Arthur Nikisch și a debutat cu un succes fulgerător la vârsta de 21 ani la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin. La Paris era adoptat de grupul celor 6 - Auric, Honneger, Milhaud, Poulenc, Tailleferre, prelua de la Arturo Toscanini conducerea Filarmonicii din New-York în stagiunea 1926 - 1927, revenind însă întotdeauna alături de orchestra sa bucureșteană - de aceea este considerat "un aristocrat al baghetei vârstei de aur", după cum scrie Tutu Georgescu în cartea pe care i-a dedicat-o. 

George Georgescu este Interpretul zilei la Radio România Muzical, în 14 februarie 2018, de la ora 10.00. 

Marina Nedelcu